Общински съветници от Велики Преслав искат оставката на кмета
Общински съветници от Велики Преслав искат оставката на кмета / netinfo

Група общински съветници от Велики Преслав предложиха кмета Александър Горчев да си подаде оставката. На пресконференция в Шумен днес те представиха декларацията, под която са се подписали Валентин Ангелов и Радослав Радославов от коалиция „Тича", Станислав Йорданов от ДСБ и Ангел Ангелов от сдружение „Земеделци".

По думите им декларацията има за цел да привлече общественото внимание върху неправомерни действия на градоначалника Александър Горчев. „Вече за никого не е тайна провала на управлението на кмета г-н Ал. Горчев, дължащ се на управленски неумения, корупционни практики, липса на политическа воля и държавническо мислене. Заченато в задкулисие, това управление бе обречено . Провалът в дейността на всички общински структури е очевиден", се казва в декларацията.

Според общинските съветници актът им не бива да бъде разбиран като предизборен, тъй като това не е първата декларация, уличаваща Горчев в облагодетелстване от проекти и налагане на приятелски кръгове. Те допълниха, че през последните години градът се управлява по модела „Рачо Кожухаров", което води до все по-голямото му западане.

Посочените в декларацията финансови и административни нарушения са 8 - извършения одит за съответствие при финансовото управление на Община Велики Преслав за периода от началото на 2011 г. до 30 септември 2012 г., решението за проверка от Окръжна прокуратура, Сметна палата, Министерството на финасите и Агенции за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия при строително-ремонтни работи на пътя Миланово - Драгоево. Решението относно пропуските в строителните дейности по проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води", за облагодетелстване на фирма по строежа на Спортната зала без възложена обществена поръчка, нарушения в Закона за местното самоуправление, влагане на некачествени материали по всички проекти и липса на контрол при изпълнение, повторно провалена процедура за търг за рехабилитация на общинска пътна мрежа (пътя Миланово - Драгоево) по проект за 3,5 милиона лева, като съществува реална възможност средствата да бъдат загубени, непопадането на общината в категорията на „Региони в растеж"и загърбването на идеята за предоставяне на нов статут на град с особено значение като духовен център на нацията. По първа, втора и четвърта точка прокуратурата вече е сезирана.

"Няма от какво да се притеснявам. Смятам, че е редно нещата да се видят чисто документално", коментира пред Дарик кметът на Велики Преслав Александър Горчев.