Собственици на терени в община Приморско ще протестират срещу еко рекета
Собственици на терени в община Приморско ще протестират срещу еко рекета / netinfo

 

Собственици на терени в община Приморско ще протестират на 28 май и ще затворят пътя Бургас-Царево от 10:45 часа.

Протестът е насочен срещу проекта за защитена зона „Ропотамо”, община Приморско (предложена за защитена зона през 2006г. от „Зелени Балкани”, Сдружение за дивата природа „Балкани”, Фондация „Биоразнообразие” и няколко сдружения за прилепи)

В момента на територията на община Приморско има 7 защитени зони и 8 защитени територии. Близо 70% от територията на общината (в голямата си част наследствени, частни земи) е покрита със защитени зони и територии.

Според протестиращите предстоящото въвеждане на широк кръг от забрани в защитената зона ще доведе общината до демографски срив.

Чрез забраните за „промяна на начина на трайно ползване” се блокира изменение на общоустройствения план на община Приморско, съдържащ в себе си предпоставки за развитие на екологичен транспорт – елекромобили, велоалеи и др.

Организаторите на протеста напомнят, че в Англия, Уелс, Шотландия заповеди за зона НАТУРА 2000 не се издават. Във Франция заповедите не съдържат забрани. В Полша всеки един собственик на имот, попаднал в зона НАТУРА 2000, се договаря за мерките за опазване с правителството