Откриха Общностен център „Теменуга”
Откриха Общностен център „Теменуга” / Община Сливен

Общностен център и филиал на ЦДГ „Теменуга” вече функционират в Сливен. Двете нови социални придобивки бяха открити с тържествена церемония. Общностниян център за работа с уязвими групи и филиал на ЦДГ „Теменуга” представляват общ обект на стойност 1 759 902,35 лв., осигурени  по линия на Проект за социално включване чрез заем на Република България към Международната банка за възстановяване и развитие .

На церемонията присъства кметът на община Сливен Кольо Милев, който поздрави присъстващите деца, родители, педагози и специалисти. „Общностният център и филиалът на детската градина са пореден повод за гордост на града и доказателство,че общината полага усилия за по- доброто бъдеще на децата ни”, посочи той.

Откриха Общностен център Теменуга
netinfo

59 000 лв. са вложени в обзавеждане и технологично оборудване на Общностия център, а 105 000 лв. са предвидени за предоставяне на междусекторните услуги.

Практически Общностния център съчетава междусекторни услуги - здравни, образователни и социални, за подкрепа на децата и техните семейства. Дава се приоритет на пряката работа с родителите на децата от уязвимите групи.

Част от функциите на Общностния център са свързани със съвместна работа с родилните отделения/неонатологии на територията на общината с цел прилагане на нови подходи при съобщаване на родителите за увреждане на деца и насърчаване отглеждането им в семейна среда.

Друго направление в работата на Общностния център е работа с детски градини и ясли на територията на Община Сливен. През летните месеци ще има две групи деца от уязвимите групи в общността за подготовка за първи клас в Общностния център на ЦДГ „Теменуга”, които ще се ползват от придобивката на детската градина по проекта.

В Общностния център работят екипи от 17 специалисти- медиатори, социални работници, юрист, медицински сестри, логопед, психолози, акушер-гинеколог и педиатри. Очаква се да бъде финализиран договорът с кинезитерапевт.

Откриха Общностен център Теменуга
netinfo

За децата от 3 до 7 г. и техните семейства услугите основно са насочени към интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност. Наред с останалите дейности за групата деца от 3 до 7 г. основните услуги се фокусират върху групова и индивидуална работа с децата и техните родители.