Жълт код за интензивни валежи за Сливен и Ямбол
Жълт код за интензивни валежи за Сливен и Ямбол / Thinkstock/Getty Images

Жълт код за интензивни валежи в 12 области ще е в сила днес, съобщава БГНЕС, като се позовава на НИМХ.

Предупредителният код за потенциално опасно време е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен и Разград.

В тези области в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има интензивни краткотрайни валежи с гръмотевици. На отделни места количества 20-30 л/кв.м, в Рила и Пирин до 50 л/кв.м.

В сряда преди обяд ще бъде предимно слънчево. Главно в часовете около и след обяд ще се развива купеста, в Южна и Източна България купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се градушки. В следобедните часове в западните райони на Дунавската равнина ще се усили запад-северозападният вятър, а през нощта срещу четвъртък и в останалата част от страната. Максимални температури, в повечето места, между 20° и 25°, в София около 20°.

Чака ни хубаво време през уикенда

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът ще бъде умерен от запад-северозапад. Максимална температура на 1200 метра около 13°, на 2000 метра - около 7°.
Над Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури - между 20° и 23°. Температурата на морската вода е от 20° до 21°. Вълнението ще е 1-2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте наSinoptik.bg