Реални ли са резултатите на българските ученици на матурите?
Реални ли са резултатите на българските ученици на матурите? / снимка: БГНЕС, архив

Според топ 10 на най-добрите училища у нас за 2014 година на трето място по успех на матурите е езиковата гимназия в Кърджали със среден успех от 5.72. На седмо място, изпреварвайки редица елитни гимназии, се оказа СОУ "Васил Левски" в Ардино, където всички 18 зрелостници са били отличници със среден резултат 5.62.

"Миналата година имаше едно заглавие в медиите: „СОУ-то в Ардино би СМГ". Това създаде негативни нагласи в гилдията, защото хората не можеха да възприемат, че това е истина", коментира Лазар Додев, директор "Организация, контрол и инспектиране" към МОН пред Нова телевизия.

За да провери дали резултатите са реални, Министерството на образованието изпраща по двама инспектори в 11 училища в област Кърджали. Специално внимание обръщат на малкото училище. Първо квесторите откриват, че няма камери и се налага монтаж в последния момент. Констатирано е, че в училището има човек, който не е в комисията, отговаряща за изпитите.

Резултатът - от 36 ученици шестима са с анулирани работи. Опити за преписване имало и в езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Момче, държало изпита там, разказва, че със сигурност се е преписвало.

Додев също посочи случай за ученик, който е заявил, че носи втори телефон, за да му изпратят по него отговорите.

"Аз разговарях с това момче. Определено на него му беше трудно да говори български. Това го казвам категорично", разказа Додев.

А дали опитите за преписвания са били успешни и дали двете училища ще влязат в топ 10 и тази година, ще стане ясно на 9 юни.

Източник: Novanews.bg