Обама осъди все по-агресивното поведение на Русия в Източна Украйна
Обама осъди все по-агресивното поведение на Русия в Източна Украйна / снимки: БГНЕС

Американският президент Барак Обама осъди "все по-агресивното" поведение на Русия в сепаратистка Източна Украйна. Президентът разговаря в Овалния кабинет на Белия дом с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

Порошенко: Украйна води истинска война с Русия

Двамата призоваха страните да изпълняват договореностите от Минск-2 за слагане край на въоръжения конфликт между Киев и проруските сепаратисти, отнел за малко повече от година живота на над 6200 души.

Обама осъди "все поагресивното" поведение на Русия в Източна Украйна
netinfo

САЩ работят в близко сътрудничество със съюзниците от НАТО за партньорство с други страни в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" и за справяне с предизвикателствата в Либия, каза Обама, цитиран от Ройтерс.

Алиансът е принуден да се сблъсква с редица глобални предизвикателства, особено на т.нар. от нас Южен фронт, гарантирайки ефективното съгласуване на усилията ни срещу ИД, отбеляза президентът. Той изтъкна, че всичките 28 страни от НАТО участват в коалицията в подкрепа на иракското правителство срещу ИД.

Западът говори за нова студена война. За руснаците тя вече е започнала

САЩ искат да подпомогнат иракското правителство в борбата му с джихадистите, което означава, че Вашингтон и съюзниците му трябва да проучат дали военните им активи на място се използват ефективно, отбеляза Обама, цитиран от Асошиейтед прес, след срещата със Столтенберг.

Американският президент засегна този въпрос, след като министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър разкритикува през уикенда иракските сили, че са отстъпили пред настъплението на ИД към град Рамади, без да окажат съпротива.

Президентът не отговори на журналистически въпроси във връзка с коментарите на Картър, но каза, че предизвикателствата, които отправя ИД към Ирак и Сирия, както и сътресенията в Либия, са принудили НАТО да насочи вниманието си на юг и на изток.

Обама осъди "все поагресивното" поведение на Русия в Източна Украйна
netinfo

В Европейския съюз понастоящем се извършва най-крупното от времето на Студената война укрепване на колективната защита, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

САЩ и НАТО имат общи разбирания за това, че алиансът е изправен пред нови условия в областта на сигурността в света, отбеляза генералният секретар и призова членовете на НАТО да изпълняват задълженията си за разходите за отбрана и да престанат да съкращават бюджетите си в тази сфера.

Източник: БТА