Ваньо Танов поема координацията на Капитан Андреево
Ваньо Танов поема координацията на Капитан Андреево / БГНЕС

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде на ГКПП "Капитан Андреево"още утре, за да координира пропускането на превозни средства. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след среща с Танов и транспортния министър Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Вече трети ден има километричните опашки от товарни камиони на турска територия за влизане на територията на ЕС през турско-българската граница.

Горанов каза, че в момента на пункта има повече митничари от необходимото. Изпратени са и допълнителни мобилни групи от София, за да не се създава впечатлението, че струпването на превозни средства е заради липсата на достатъчно служители.
Финансовият министър каза още, че директорът на свиленградската митница Стефан Марашев е освободен, тъй като самият той е заявил, че не разполага с достатъчно капацитет, за да осигури нормалната дейност на граничния пункт.

Според финансовия министър има проблеми както с мотивацията на редовите митничари, така и с лошата инфраструктура на пункта. Обявени са и допълнителни обществени поръчки за ремонти. Натрупани са също така комплексни проблеми и от българската, и от турската страна. На родните митничари им се налага да вършат и голяма част от работата на съседите основно по отношение на митническите режими, оформянето на транзитните документи и режимите, фигуриращи в ЕС.

"Опашки по митниците винаги е имало, но ще се опитаме през следващата седмица да разрешим проблема", каза Горанов в отговор на въпрос в какъв срок ще бъде осигурено нормалното преминаване на транспортните средства.

"Проблеми има с митническите режими както от турска, така и от българска страна и те се свеждат до избора на икономически оператор, който оформя движението на стоките. Те избират най-изгодните варианти, но това води до струпване на много голям брой камиони, които се опитват да минат през един и същи пункт. Това от своя страна ангажира много време и ресурс", поясни Горанов.

Финансовият министър коментира и доклада на бившия премиер Иван Костов, който гласи, че "Лукойл" е ощетявал държавата и го е правил последните 9 години. "Запознат съм с анализа. Не мога да съм сигурен, че представеното вътре е вярно, тъй като така или иначе, когато се внася петрол, това което държавата трябва да събере като ДДС, ние си го събираме", заяви Горанов.

Според него хипотетичните твърдения биха могли да се докажат, но не с проверка на територията на България. "Г-н Костов имаше отношение към приватизацията на рафинерията и вероятно е по-запознат с тези процеси. Българската държава, особено при внос от трети страни, си събира най-лесно ДДС-то. Това е така, защото оформянето му е много по-лесно, отколкото при вътрешнообщностните доставки", каза още той.

Директорът на агенция "Митници" също взе отношение по проблема. "Турската страна приключва транзита на границата, освобождава банковата гаранция. И ние в България трябва отново да открием транзит. Така отговорността я поема България. И така пунктът се превръща в митническо учреждение", обясни той.

Имаме и задължение като граница на ЕС да подаваме декларации за анализ на риска за стоките, които влизат. Ако има издигнати рискови профили, то ние носим отговорността не само за България, но и за целия ЕС, подчерта Танов.