Борисов: За втори път ми се налага да развалям готова магистрала
Борисов: За втори път ми се налага да развалям готова магистрала / снимка: БГНЕС, архив

Откриването на автомагистрала "Марица" за 28 май е под въпрос заради проблеми, които наложили премахване на вече положен асфалт и преасфалтиране в три участъка от Лот 2. Това става ясно от изявление на премиера Бойко Борисов, публикувано в личния му профил във Фейсбук.

Строителният министър Лиляна Павлова е докладвала, че при проверката на извършената работа на Лот 2 на АМ "Марица" екипът на Агенция "Пътна инфраструктура", заедно с лабораторията на агенцията, които са направили проби на обекта, съгласно изискванията и наредбите за качество, са установили, че в три малки участъка на отсечката има отклонения от нормата за равност.

Заради недоглеждане магистрала „Струма" се оказа без връзка с Гърция

"След като получих тази информация категорично и незабавно подкрепих министър Павлова и експертите от пътната агенция да се разпоредят изпълнителят да преработи веднага проблемните участъци. Още снощи бяха вкарани машини за фрезоване, което означава, че се премахва асфалтът изцяло и започва наново асфалтиране в цялостна широчина. Целта ни е цялата магистрала от 37 км, да отговаря на всички нормативи, показатели и на техническата спецификация", обяснява Борисов. Той категорично заявява, че няма да се допуснат компромиси с качеството на пътните обекти, особено с магистралите.

Министър-председателят допълва, че за държавата не е самоцел откриването да се състои на 28 май, а е важно да се пусне в експлоатация аутобанът тогава, когато качеството и цялостта на магистралата отговарят на изискванията. Това означава, че е под въпрос прерязването на лентата на магистралата в присъствието на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, която ще посети България на 28 и 29 май.
Борисов изразява надежда все пак участъкът да е готов до четвъртък и да бъде пуснат в експлоатация, за да се ползва от хората.

Борисов обещава нови 13 големи инфраструктурни обекти до края на годината

„За втори път ми се налага да развалям готова магистрала", констатира премиерът. И отправя молба към строителите „да спрат да хитруват на дребно". Ще бъдем безкомпромисни към качеството и ако се наложи, ще отложим въвеждането на лот 2 в експлоатация, казва още Бойко Борисов.