Депозирани са три случая на некоректно поведение на квестори на матурите
Депозирани са три случая на некоректно поведение на квестори на матурите / снимка: БГНЕС, архив
Депозирани са три случая на некоректно поведение на квестори на матурите
80060
Депозирани са три случая на некоректно поведение на квестори на матурите
  • Депозирани са три случая на некоректно поведение на квестори на матурите

Три случая на подсказване или некоректно поведение от квестори на матурите са депозирани и по тях текат проверки. Това съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя добави, че може да има и други такива случаи с квестори, регистрирани при видеонаблюдението на матурите във всички изпитни зали. Регионалните инспекторати по образованието сега трябва да прегледат записите на съответни училища, за които имаме сигнали за нередности, или на случаен принцип да се провери видеонаблюдението по време на изпита по български език и литература и на втория държавен зрелостен изпит, обяви заместник-министър Кастрева.

Тя разказа, без да назовава училището, че при първия от тези три случая, е установено, че квесторът излиза извън изпитната зала, което е нарушение на правилата, и училището е предприело необходимите мерки.

"Другите два случая са за нарушаване на правилата от страна на квестор - за некоректно поведение към зрелостниците. Това е станало на първата матура с един колега, а на втората матура има още два случая", заяви Ваня Кастрева.

Некоректно поведение имаме, ако квестор позволи в изпитната зала на учениците да използват мобилен телефон или им позволи да подсказват или да преписват, обясни заместник-министърът.

Излизането от залата на квестор също е некоректно поведение по време на държавен изпит или говореното в коридора по телефона, добави Кастрева.

Тя съобщи, че директорите на училищата, в които са се случили такива нарушения, трябва да изготвят доклад и да изискат от своя колега - училищен директор, който е работодател на съответните квестори, да предприеме дисциплинарна процедура.

Попитана дали ще има уволнения за квесторите, Ваня Кастрева отговори, че това е по преценка на работодателя и отбеляза, че уволнението е изключително тежко наказание и би трябвало да се вземе предвид цялостното поведение на квестора и дали има той други наказания преди това.