Ъпсурт, Михаела Филева и Venzy пристигат във В. Търново за бирен фест
Ъпсурт, Михаела Филева и Venzy пристигат във В. Търново за бирен фест / снимка: Thinkstock/Getty Images

10 000 литра бира, вълнуващи концерти, спортни занимания, игри, излъчване на финала на Шампионската лига и още много атракции очакват посетителите на първия по рода си летен бирен фест, който ще се проведе във Велико Търново в дните от 5 до 7 юни. Събитието ще отбележи третия рожден ден на търновска пивоварна, а официален партньор е Община Велико Търново. „Програмата за фестивала се гради на три опорни точки- музика, спорт и културни прояви”, съобщи Елисавета Търпанова, която е част от организаторския екип.

Още в деня на откриването на фестивала старата столица ще бъде разтърсена от звезден концерт. На открита сцена до паметника Асеневци Михаела Филева, Venzy и Ъпсурт ще зарадват с хитовете си търновци и гостите на града. Първата фестивална вечер ще завърши с атрактивни илюминации, издадоха организаторите.

Програмата за 6 юни предвижда истински празник за всички спортни запалянковци. От 11 ч. на Стадион „Ивайло” ще стартира демонстративен мач по американски футбол, в който ще премерят сили Софийските мечки и сръбският тим Кралево Роял Краунс. През целия ден в парк „Дружба” ще текат различни игри и спортни мероприятия като плажен тенис, състезание за най- силен мъж, турнир по волейбол и баскетбол и много други забавления. Организаторите са предвидили множество приятни изненади за участниците.

Вечерта ще събере под открито небе фенове на истинския футбол от близо и далеч- от 21:45 ч. в района на паметника Асеневци ще бъде излъчен финала на Шампионската лига между „Барселона” и „Ювентус”. Преди това великотърновският Духов оркестър ще посрещне гостите със стилен джаз концерт, а гвоздеят в програмата е изпълнението на химна на УЕФА. „Духовият оркестър усилено разучава мелодията. Оказа се, че е предизвикателство, тъй като химнът е писан за симфоничен оркестър, но съм сигурна, че маестро Бошнаков ще се справи”, каза директорът на Дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.

За 7 юни организаторите са предвидили поредна порция забавления за малки  и големи в парк „Дружба”- уроци по танци, състезания по бадминтон и ролери, турнир по стрийтбол. Фестивалът ще завърши с концерт на Royal Dixie Band, който ще бъде последван от прожекция на хитовия филм „Операция Шменти Капели” със специален гост режисьорът на лентата Влади Въргала.

В рамките на трите фестивални дни ще тече играта „Опознай Велико Търново”, която ще се проведе в редица туристически обекти. „Подбрани са такива локации, които търновци не са посещавали много отдавна, а са много любопитни и интересни. По този начин ще се промотира и културното наследство на общината”, каза още Нелина Църова. Играта е посветена на 830 години от въстанието на Асен и Петър, а голямата награда ще бъде електронен четец, съобщиха организаторите. 1000 участници пък ще получат талони за напитки за концертните вечери.

Всички дейности по програмата са напълно безплатни за посетителите. Организаторите имат амбицията да превърнат фестивала в традиционно събитие, което да се провежда всяка година в началото на лятото.