Кой ще печата бюлетините за изборите?
Кой ще печата бюлетините за изборите? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подготвят се нови промени в Изборния кодекс заради печатането на бюлетините за местните избори. За това алармира в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Мая Манолова.

По-рано днес представители на парламентарните сили и Министерския съвет са провели среща при председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Манолова обясни, че от Министерския съвет искат да се върне стария режим в кодекса, при който областните управители избират печатниците за бюлетини. От Реформаторския блок дори са предложили вариант бюлетините да се печатат в чужбина.

„Основателни са притесненията на печатницата на БНБ, че ще трябва да се печатат повече бюлетини. Сега за национални избори числото, което отпечатва печатницата на БНБ, е около 8 млн., а сега трябва да се печатат 18 млн. бюлетини. Това, което е предложил представител на Министерски съвет, е да се върне старата практика да се печатат бюлетините от печатници, определени от областните управители. Този филм вече сме го гледали. От Реформаторския блок предложиха да се печатат бюлетини в някои от съседните ни държави, например Румъния, която е страна-членка на ЕС. Това ще засегне обаче националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже и бюлетините за избори", заяви Манолова.

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са против промени в Изборния кодекс и няма да бъде вносител на такива изменения. Цветанов отправи обвинения към социалистите заради ситуацията преди изборите.

„Тези внушения, които бяха направени с костинбродския случай доведоха до това извратено приемане на Изборен кодекс. Създадоха се много предпоставки за проблеми. Сега в момента тези проблеми трябва да ги дискутираме пред вас. ГЕРБ няма да внесе предложение за промяна в Изборния кодекс, защото не искаме отново някой да прави политически сценарий и да обвинява политическа партия ГЕРБ или парламентарната група на ГЕРБ, че иска да направи промяна на правилата, които да са удобни за нея. Всички въпроси, които имате, ги отправяйте към Мая Манолова, към всички тези експерти, които участваха в тази работна група, защото сега в момента виждаме, че имаме тежки проблеми, които биха могли да създадат проблем при организирането на местните избори", обясни Цветанов.