Найден Зеленогорски: Да се анулират адресните регистрации, нарушаващи закона
Найден Зеленогорски: Да се анулират адресните регистрации, нарушаващи закона / dariknews.archive

Реформаторският блок ще внесе до края на седмицата промени в закона за гражданската регистрация, с които да се анулират всички адресни регистрации, направени в нарушение на действащите закони. Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и шеф на предизборния щаб на Блока Найден Зеленогорски на пресконференция в Пловдив, цитиран от партийния пресцентър.

Зеленогорски заяви, че това ще доведе до спиране на изборния туризъм и безконтролната регистрация на по 40 души на един адрес, което сега е практика вече в цялата страна. Той добави, че в парламентарната регионална комисия се обсъждат и промени в закона за устройството на територията (ЗУТ), свързани с това постройки, жилища и други обекти, които не отговарят на закона и изискванията, да се събарят в ясно указан срок и към собствениците им да се прилага цялата строгост на закона като поясни, че предложенията ще се внесат преди второ четене на измененията в ЗУТ.

"Днес вицепремиерът и председател на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева се обяви за промени в Конституцията във връзка с мерките по антикорупцията", напомни Зеленогорски. Трябва да се обмислят промени в посока да се отзовават изборните длъжности - съветници, кметове, депутати, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Утре пред парламентарната група вицепремиерът Кунева ще представи Закона за антикорупция и произтичащото от него Национално бюро за предотвратяване на корупцията, добави Зеленогорски.

Той отбеляза, че се е работило активно по промени в законодателството в посока да се разшири кръгът от лицата, подлежащи на антикорупционни проверки. Не само кметът на град с бюджет 4 млн. лева например трябва да подписва декларация за имуществото си, а и главният архитект, шефът на една болница с бюджет от 100 млн. лева например - и те да подлежат на такива проверки. Защо да не помислим и за ръководителите на големите европейски проекти и други позиции, свързани с обществени поръчки и публична собственост - такива хора също трябва да подлежат на проверки и да са под непосредствения фокус на общественото внимание и контролните органи, каза още той.

Зеленогорски обобщи, че както за назначаемите длъжности, така и за пряко избраните, трябва да се предвиждат мерки по контрол и противодействие на корупцията. Той призова превантивният контрол да не се определя като опит за сплашване, нито да замразява усилията на администрацията да си свърши работата по антикорупция, като добави, че законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи е публикуван за обществено обсъждане на 22 май и засяга около 7 хиляди души на висши постове.

Реформаторският блок се създаде с идеята за реформи и няма да отстъпим от реформите във всички сфери. Промяната в Конституцията е от изключително значение за нас. По-дълбока реформа в съдебната система не може да е факт без промени в Конституцията - подписани са от цялата ни група на РБ и предстои да се внесат в парламента, заяви Зеленогорски. Той призова политическите сили, които демонстрират сега отказ от подкрепа на конституционните промени да кажат кога са казали истината - когато подкрепиха Стратегията за съдебната реформа, или сега, настоя той и напомни, че ДПС и БСП тогава я подкрепиха.

По думите на Зеленогорски, АБВ също са резервирани на този етап, а гражданите и ЕК очакват съдебна реформа през конституционни промени, което е цел на РБ. Попитан за ситуацията в Гърмен, той каза, че по Конституция всички имат равни права и отговорности и добави, че ако кметовете са спазили закона и при регистрацията, и при незаконното заселване и строителство, нямаше да се стига до такива казуси.

Попитан за местните избори, Зеленогорски каза, че РБ ще се яви единен на вота през есента и че до средата на юни ще има решение за вида на регистрацията, като ДБГ настоява за единна регистрация. Ще имаме общи кандидати, ще се базираме на социологически проучвания за кандидатите ни. В Пловдив ще се борим за влизане в балотаж, заяви той и не скри амбицията на РБ да се очертае като втория или на места третия голям играч.

На въпрос за явяване заедно с Патриотичния фронт в Пловдив, Зеленогорски каза, че ще се направи детайлно изследване на потенциала на Блока и мнението на местните структури. Ние не изключваме партньорства с дясно-центристки политически сили в цялата страна, както вече казахме, и такива от патриотичния сектор, като не е изключено, ако има партньорство с ПФ, то да е в подкрепа на кандидат за кмет от РБ, обясни още Зеленогорски.