Градушка с размер на орех в Русенско (ВИДЕО)
Градушка с размер на орех в Русенско (ВИДЕО) / снимка: Novanews.bg

Градушка колкото орех унищожи почти напълно земеделската продукция в русенското село Червена вода, съобщава Нова телевизия.

Ледените късове падали в продължение на 20 минути и напълно покрили земята. Съсипани са овощни дървета и лозя.

А хората още помнят миналогодишната градушка. Тогава хиляди декари земеделска продукция беше напълно унищожена.

Източник: Novanews.bg

Мездра бедства след проливен дъжд

Междувременно бедственото положение в община Мездра остава, има готовност на населението при необходимост и усложняване на обстановката, съобщиха от общинския пресцентър.

Падналите обилни валежи вчера са активизирали три свлачища- на главен път Е-79 в района на село Люти дол, на второкласния път през Искърското дефиле между селата Ребърково и Люти брод, както и по пътя за Рашково над Игнатица, се допълва в съобщението, цитирано от БТА.

На място работят екипи на Областно пътно управление във Враца и на община Мездра за разчистване на падналите земни маси. Работи се и по възстановяване на баластрената подложка на железопътната линия между гарите Руска бела и Мездра.

Продължава отводняването на наводнените от валежите приземни етажи, мазета и дворове на 17 жилищни и обществени сгради в ниската част на Мездра. Нивото на река Искър в района на Мездра се покачило до 2,30 м, повишено е нивото и на реките Боденска и Моравешка, се посочва в съобщението. Най-големият язовир в общината- край село Върбешница, също е с повишено ниво и се изпуска контролирано.

Жълт код за гръмотевични бури и валежи в 13 области

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 13 области на страната за 26 май.

Предупредителният код за потенциално опасно време ще е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово, Велико Търново , Русе, Търговище, Разград и Шумен, оказва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.