Творби на търновски скулптори влизат в Българския Лувър
Творби на търновски скулптори влизат в Българския Лувър / DarikNews.bg

Произведения на двама скулптори от Великотърновския университет ще бъдат представени в експозицията на националния музеен комплекс „Квадрат 500”, по-известен като “Българския Лувър”. Творби на професорите Константин Денев и Стефан Лютаков са включени в постоянната експозиция на музея, селектирана от академик Светлин Русев.

„Паисий” се казва скулптурата, с която участва проф. Денев. Композицията е висока над 1,80 м и представя Паисий, качен върху магаре, обясни авторът. Скулптурата, изработена от дърво, е отличена с втора награда на прегледа „Поглед към вековете” през 1985 г.

Проф. Стефан Лютаков влиза в експозицията с пластиката си „Лодкар”. Тя е изработена от бронз и дърво, с височина близо метър. Досега е била притежание на Националната художествена галерия.

Национална галерия „Квадрат 500" отваря врати на 28 май. В 28 зали на 4 етажа са показани над 1700 произведения. Половината от изложените творби са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка. По думите на директора на Национален Музеен Комплекс Слава Иванова на площ от 16 000 кв. м. са представени български творби от Възраждането до 90-те години на миналия век, редом с произведения на западно-европейски майстори. Според Слава Иванова разглеждането на музея може да отнеме на почитателите на изкуството цял един ден.

„Работното време на музей ще бъде от 10:00 до 18:00 часа, почивният ден ще бъде в понеделник. Цената на билета ще е 10 лева, разбира се с съответните намаления - за ученици, студенти, пенсионери", допълни Слава Иванова. Национална галерия „Квадрат 500" ще отвори врати за посещения на 28 май, а в дните преди това ученици и студенти могат да посетят музея безплатно.