30% от хората декларират доверие в кабинета, 32% с позитивна оценка за президента
30% от хората декларират доверие в кабинета, 32% с позитивна оценка за президента / снимка: БГНЕС, архив; графики: Галъп интернешънъл

30 процента от българите заявяват своето доверие към правителството, а 57 на сто - недоверие през май. Социолозите констатират, че на практика нагласите на хората в последното проучване, проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна, идентични с тези от април.

30 от хората декларират доверие в кабинета 32 с позитивна оценка за президента
netinfo

18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна.

30 от хората декларират доверие в кабинета 32 с позитивна оценка за президента
netinfo
32% пък оценяват позитивно президента Росен Плевнелиев, а 56% - негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо, показват данните на Галъп.
30 от хората декларират доверие в кабинета 32 с позитивна оценка за президента
netinfo

По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около завършека на мандата "Орешарски" бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това се потвърждава и в този месец, констатират от Галъп.

30 от хората декларират доверие в кабинета 32 с позитивна оценка за президента
netinfo

Ако изборите бяха днес, резултатът би бил по формулата 5+2

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат, казват социолозите.

ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа. ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ.

Еврокомисарят ни и столичният кмет с най-високи нива на доверие

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в "челото" са еврокомисарят и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие), популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие) и т.н. Лиляна Павлова утвърждава доверието си до 34%.

43% от хората очакват икономическото положение да се влоши

Сходни изводи са налице и по отношение на масовите очаквания за икономиката и личните финанси. И тук с идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива - 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.