Три от българските плажове са с опасно мръсна вода. Това сочи последният доклад на Европейската агенция по околна среда, съобщава Нова телевизия. Дни преди началото на сезона, специалистите препоръчват да се запознем с данните и да избягваме къпането на рискови места. Къде водата е чиста и къде не?

Най-чистите и най-мръсните варненски плажове това лято

Сред родните плажове, на които къпането не е препоръчително, според европейската агенция, на юг е този преди Царево, а на север, както и миналата година - Офицерският плаж във Варна.

Плаж „Панорама" на Златни пясъци също е посочен като място, на което морската вода има съмнително качество.

В проучването попадат общо 95 плажа у нас. На 69 от тях качеството на водите е „отлично", на 17 - „добро", а на 5 - „задоволително".

„Това, което се изисква от нас като концесионери, ще бъде сторено - пясъкът ще бъде изчистен, ще бъде осигурено медицинско обслужване, водно спасяване, сянка за тези, които искат да събират слънчев тен, но за водата ние за съжаление нищо не можем да направим", казва Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж.

„Тук е много лошо, много сме възмутени от плажната ивица. Само заведения и това са само по пясъка заведения, а има достатъчно извън пясъка", казва Пепа Иванова.

Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата в Европа има в Испания, Франция и Италия. Отличниците са Кипър, Люксембург и Малта.