При какви условия електронният фиш от мобилните камери е валиден
При какви условия електронният фиш от мобилните камери е валиден / снимка: БГНЕС, архив

КАТ снабди с преносими знаци 148-те патрулки в страната, в които има монтирани мобилни камери, пише „Труд". От събота те вече дебнат по пътищата и по снимките им всеки, който е минал покрай тях с над 10 км/ч от разрешената скорост, ще получи електронен фиш.

148 мобилни камери дебнат за висока скорост по 1000 рискови участъка

Пускането на мобилните камери беше под въпрос, тъй като не беше ясно дали полицаите ще си набавят от знаците Е24 "Контрол с автоматизирани технически средства или системи". Според наредбата за камерите, влязла в сила от 23 май, поставянето на такава табела преди зоната на засичане е задължително. Същият документ обаче дава право на органите на реда да използват преносими знаци. Оказа се, че само за седмица те са успели да се снабдят с тях и вече снимат в цялата страна. Добрата новина за шофьорите засега е, че край 25-те стационарни радара все още няма табели Е24 и по техните снимки не се издават електронни фишове.

460 нарушители заснеха мобилните камери на КАТ само за ден

Вчера от КАТ демонстрираха как работи една от мобилните камери на Околовръстното шосе на София до Ботаническата градина между кварталите "Бояна" и "Драгалевци". Въпреки че имаше табела Е24 и струпване на най-малко десетина униформени полицаи и двойно повече журналисти, черен "Мерцедес" прелетя със 149 км/ч покрай камерата - с 69 км/ч в повече от разрешените 80 км/ч.

Най-късно до месец шофьорът му ще получи по пощата електронен фиш с глоба от 650 лв. Понеже нарушението е извършено в населено място, водачът ще получи и призовка да се яви в КАТ, където да му се вземе книжката за 3 месеца, обясниха униформените.

Влязлата в сила наредба дава право на катаджиите да монтират мобилни камери и в служебни коли на МВР без надпис "Полиция", но засега и 148-те устройства са в обозначени автомобили.

Мобилките засичат и в движение, но при тези случаи по снимките им няма да се издава електронен фиш, а полицаите са длъжни да спрат нарушителя на пътя и да му напишат акт по общия ред.

При какви условия електронният фиш от мобилните камери е валиден
netinfo

Знакът Е24

Катаджиите могат да използват преносим пътен знак Е24 при условие, че преди това заснемат мястото, на което го слагат и попълнят протокол, в който опишат разстоянието му от зоната за засичане. Преносимите знаци не трябва да са по-ниски от 60 см. Ако камерата снима идващ автомобил, знакът трябва да е на повече от 100-150 метра от патрулката. Ако засича отминаваща кола, трябва да е преди патрулка, която снима на 80-100 метра.