Помощ за два месеца текущи разходи на тежко болен колега събра благотворителен базар във ВТУ
Помощ за два месеца текущи разходи на тежко болен колега събра благотворителен базар във ВТУ / снимка: личен архив

Благотворителен базар в подкрепа на Денимир Велчев беше проведен в навечерието на 24-ти май в Ректората на ВТУ. Приятели и колеги на Денимир Велчев, който завършва „Приложна лингвистика английски с японски“ през 2007 г., събраха над 2200 лв. през трите дни на благотворителната инициатива „ПоДАРИ за 24-и май“. С тези средства могат да се покрият 2 месеца текущи разходи, съпътстващи заболяването на Денимир, но за лечението му са необходими 83 000 евро на месец.

Организатори на базара бяха магистратура „Литература и култура“ и специалност „Приложна лингвистика“. Около каузата се обединиха студенти и преподаватели от Филологически факултет, Факултет по изобразително изкуство, издателства, артисти, дизайнери, илюстратори. С дарение на книги и картина се включи и ректорът проф. Пламен Легкоступ.

С тази инициатива университетът показа отново своята подкрепа за Денимир, който има разностранни таланти – през 2003 г. печели националния конкурс по ораторско майсторство на английски език, през 2009 г. печели конкурса „Новелови награди", също така името му е включено в книгата „Бележитите габровци за XX век“. Денимир е и един от първите комици в България, които правят stand-up comedy. Занимавал се е професионално с преподаване.

В началото на 2009 година Денимир е диагностициран със злокачествено образувание в черния дроб с разсейки. Случаят е много сложен и противоречив, затова биопсиите са изследвани на няколко места. Вследствие на потвърждение на диагнозата от клиника в Англия, той е лекуван с химиотерапия за хепатобластом, която впоследствие се оказва неадекватна. След разглеждане на биопсиите и във Франция, и в Швеция и след поредното скенерно изследване, той прави 5 курса на химиотерапия в Швеция. Налага се да прекратят лечението поради нисък хемоглобин и кървяща разсейка в стомаха. В момента той е много слаб и изтощен, а възможностите за лечение в България са изчерпани. Единствена възможност е лечение в чужбина, като офертата на една от клиниките в Германия, клиника Hallwang, е 83 000 евро за първия месец. Tекущите разходи за лекарства, хранителни добавки, медицинска сестра, алтернативни терапии и други специфични нужди, съпътстващи заболяването на Денимир, възлизат на над 1200 лв. на месец.

Всеки, който има желание, може да помогне и като дари по сметката на Денимир в ОББ:
IBAN: BG22UBBS80021007872930
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Денимир Николаев Велчев

Повече информация за Денимир може да се намери в групата „В помощ на Денимир /  Help Denimir” във Фейсбук.