Различни версии за убийството на сепаратисткия командир Мозговой
Различни версии за убийството на сепаратисткия командир Мозговой / снимка: БГНЕС, архив

Командирът на батальон от милицията на провъзгласената в Източна Украйна Луганска народна република Алексей Мозговой е убит при специална операция на украинския диверсионен отряд "Тени" ("Сенките"). Това заяви днес командирът на диверсантите Олександър Гладкий, предаде ТАСС.

"Мозговой бе взривен дистанционно с две (противопехотни мини) МОН-50 край селището Михайловка", пише Гладкий във Facebook. "Оттеглихме се веднага", уточнява той.

По предварителни данни, автомобилът на Мозговой е бил взривен с експлозивно устройство вчера на магистралата Перевалск-Луганск, а след това - обстрелян с картечница. Сепаратистът е бил убит на пътя на около 40 км от Луганск, при нападение срещу автомобила му около 15 часа по Гринуич в събота, съобщи по-рано Франс прес. Информацията за смъртта му бе потвърдена от пресслужбата на Министерството на отбраната на ЛНР.

Лидерът на ЛНР Игор Плотницки заяви по-рано, че нападението срещу Мозговой е нападение срещу всички, които бранят правото на съществуване на неговата република. Според него, смъртта на Мозговой може да е изгодна за киевското ръководство, което по думите на сепаратисткия лидер не се движи към мир в рамките на Минските споразумения, а се стреми да подкопае политическата стабилност в Донбас.

Следа, водеща към западни тайни служби, съзира в гибелта на Мозговой Франц Клинцевич - първи заместник-ръководител на парламентарната група на партията "Единна Русия" и член на комисията за отбрана в Държавната дума.

"За един специалист е очевидно, че в убийството се усеща ръката на западните специални служби, на първо място американските. Същият стил, същите методи", каза днес пред журналисти руският депутат.

Според Клинцевич, Мозговой е ликвидиран "специално с много шум" с оглед "да се заложи на терора" и чрез убийството "да се всее страх и несигурност".

Убийството на Мозговой, командвал бригадата "Призрак" от силите на ЛНР, е резултат от борбата за влияние между лидерите на местните отцепници. Това заяви Олександър Мотузяник, говорител на украинската президентска администрация по въпросите на силовата операция в Донбас, информира Интерфакс.

Според Мотузяник, Мозговой отдавна е бил в конфликт с ръководството на ЛНР и това не е първият случай, в който сепаратистки командири от Донбас загиват "заради преразпределяне на сферите за влияние".

При покушението срещу Мозговой са загинали двама мирни жители, съобщи пред журналисти Леонид Ткаченко от генералната прокуратура на ЛНР. "Установихме, че е загинал Мозговой, двама негови гардове, прессекретарят - една жена", цитира изявлението му агенция ЛуганскИнформЦентър.

Под обстрел са попаднали според него и две коли с мирни жители - фолксваген и лада, в които са застреляни двама души, мъж и жена.

По случая е образувано наказателно дело за убийства; разследването се контролира от генералния прокурор и от лидера на ЛНР, добавя ТАСС.

Руски военни експерти виждат възможност в подготовката за нападението да са взели участие и западни специалисти. Възможно е те да са предоставили разузнавателна техника на украинците, с която да е следен Мозговой. Не е изключено и участие на наемни военни от частни компании, но с голям боен опит в провеждането на диверсионни операции, пише Газета.Ру.

Според украински представител командирът на бригада "Призрак" имал разногласия с Москва и дори е отказвал да се подчини на нейни заповеди при воденето на военни действия. Според Киев е възможно Мозговой да е станал жертва на отряд на ГРУ. Именно близо до Луганск бяха задържани и двамата руски военни, капитан и сержант, за които украинците твърдят, че са от руското военно разузнаване ГРУ.

Източник: БТА