Сливен отбеляза 24 май с шествие и награди за изявени ученици
Сливен отбеляза 24 май с шествие и награди за изявени ученици / Община Сливен

С празнично шествие на ученици, учители, културни и просветни деятели, гости на града от 13 държави, в Сливен започнаха проявите, посветени на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост. Предвождани от духов оркестър и мажоретен състав на ХІ СОУ „ Константин Константинов” участниците преминаха от Градската градина през  бул. „ Цар Освободител” до пл. „ Хаджи Димитър”. В шествието се включиха още ръководството на община Сливен, народни представители, носителят на наградата „Аргира Жечкова” за 2015 Таня Станчева, на другите отличия по повод 24 май, ученици, спечелили национални и международни награди, директорът на ХІІ ОУ „Елисавета Багряна” – символичен домакин на ХІХ Международен детски фолклорен танцов фестивал.

Сливен отбеляза 24 май с шествие и награди за изявени ученици
netinfo

Тържествената церемония по повод 24 май се проведе на площад „Хаджи Димитър”. Кметът на община Сливен Кольо Милев поздрави присъстващите като отново припомни стойността на този празник за страната ни.

„24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е символ на яркия път на нашата нация и култура в европейската история, символ на смелия избор да бъдем различни и да изписваме „България” със свои букви. Спасявайки делото на светите братя Кирил и Методий, страната ни е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на целия свят. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. Длъжни сме, всички ние – гражданите на Сливен, в днешния забързан и технологичен свят да продължим да изпълваме със смисъл и с реално съдържание тези три понятия” - каза Милев.

Сливен отбеляза 24 май с шествие и награди за изявени ученици
netinfo

Слово за празника произнесе и носителката на наградата „ Аргира Жечкова” за 2015 г. Таня Станчева - учител в Хуманитарната гимназия.

Гости на празника бяха още народните представители от Сливенски избирателен район Таско Ерменков, Мария Белова, Иван Славов, Петър Петров, областният управител Димитър Сяров, общински съветници, заслужили учители, писатели, художници и музиканти, читалищни дейци и дейци на образованието, науката и културата, носители на награди на община Сливен за принос в духовното развитие на Сливен и сливенския край и други.

Участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал също поднесоха своя поздрав и пожелания по повод празника. На откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър”, както и пред Военен клуб и НТС те участваха в концерти под надслов „Поздрав от приятели”.

Сливен отбеляза 24 май с шествие и награди за изявени ученици
netinfo

В празничния ден кметът на община Сливен Кольо Милев се срещна и с 36 ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. В официалната зала на общината той им връчи подаръци за високи постижения през годината – грамоти и книги.