Парад на буквите води дефиле за 24 май в Ловеч
Парад на буквите води дефиле за 24 май в Ловеч / dariknews.archive

Ловеч ще отпразнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с дефиле, награждаване на най-добрите си учители и връчване на „Ловешки меч", информират от пресцентъра на общината.

В дефилето ще се включат ловешки дейци на просветата и културата и представителни групи на училищата от общината. То ще бъде предвождано от Парад на буквите с участието на общинския духов оркестър. Ще бъдат поднесени цветя на паметника на Екзарх Йосиф I пред общината.

В 10.30 ч. на 24 май празничното дефиле ще тръгне от Градската градина по посока квартал „Вароша", където в 11 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков" кметът Минчо Казанджиев ще открие празника официално. Тогава ще се проведе и церемонията по връчването на ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието - барелефа „Св. св. Кирил и Методий". Други изявени учители ще получат почетната грамота на община Ловеч.

От 18.30 ч. пак на площад „Тодор Кирков" ще се състои церемонията по връчване на ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч" 2015, половин час по-късно започва концертът на ансамбъл „Българе" - фрагменти от спектакъла „Това е България".

Преди откриването на празника ще има парад на училищните знамена и всички присъстващи в кв. „Вароша" заедно ще изпеят химна на българската просвета и култура, чиято мелодия е написана в Ловеч - „Върви, народе възродени", под диригентството на дългогодишния учител и диригент Красимир Андреев.