Повече от 1000 души се се сбогуваха с Би Би Кинг
Повече от 1000 души се се сбогуваха с Би Би Кинг / снимка: Guliver/Getty Images

Повече от 1000 души се поклониха пред ковчега на легендарния блус музикант Би Би Кинг, който почина на 14 май в Лас Вегас на 89-годишна възраст, съобщи Ей Би Си нюз.

В Лас Вегас феновете на Би Би Кинг се сбогуваха с музиканта в погребалния комплекс "Палм Уест". Хората преминаха пред отворения му ковчег. Църковна служба и опело не бяха предвидени.

Частна църковна служба за членовете на семейството на Кинг е насрочена за днес от 11.00 часа местно време, информира Асошиейтед прес. За нея са предвидени и 400 седящи места. Следващата седмица тленните останки на блусмена ще бъдат пренесени в родния му град Индианола в щата Мисисипи, където ще бъде погребан на 30 май. Той ще почива в гроб на територията на местния музей, носещ неговото име.

Почина легендата на блуса Би Би Кинг

През по-голямата част от близо 70-годишната си кариера Райли Би Кинг беше не само неоспоримият Крал на блуса, но също така и вдъхновение за плеяда китаристи, сред които личат имената на Ерик Клептън, Бъди Гай, Джими Хендрикс, Кийт Ричардс и др. Носителят на 15 награди "Грами" записа над 50 албума и проведе световни турнета през 80-те години на миналия век, като изнасяше по 250 концерта годишно. Кинг свиреше на своите китари марка "Гибсън" , които нежно наричаше Лусил. Неговият неповторим стил на изпълнение включваше изтънчено вибрато, изящни сола съпроводени със силни акорди. В резултата на тази техника той караше китарата си да плаче и да крещи. Неговият почерк беше необичаен. Той не обичаше да свири и пее едновременно, така че Кинг бе разработил диалогичен стил между себе си и Лусил. "Когато пея, аз не искам публиката само да слуша мелодията. Аз искам тя да вникне в сюжета на песните, защото повечето от тях разказват вълнуващи истории", беше заявил Краля на блуса пред Асошиейтед прес през 2006 година.

Кинг дебютира в радиоефира с госпъл квартет в щата Мисисипи, но скоро след това се премества да живее в гр. Мемфис,щата Тенеси, където получава работа като диджей в радиостанцията WDIA. Там той има достъп до голям брой плочи, записани в най-различни стилове. Кинг с особено внимание слушал тези на големите джаз китаристи от калибъра на Джанго Райнхарт и Ти Боун Уокър. Всеки ден изсвирвал по няколко минути в ефир под псевдонима "Бийл стрийт блус бой", който по-късно бил съкратен на Би Би.

Чрез своите предавания и изпълнения Кинг бързо печели многобройни последователи сред чернокожата общност. През 1951 година музикантът записва и първия си аренби хит "3 O'Clock Blues". Той печели последователи и сред бялата публика, най-вече рок феновете, с албуми като "Live at Regal", обявен по-късно от регистъра на Библиотеката на Конгреса за исторически запис. Кинг разширява влиянието си с участие във фолк фестивала в Нюпорт през 1968-а и през следващата година, когато открива концертите на "Ролинг стоунс". През живота си той е получавал много награди, в това число и 15 приза "Грами". Блусменът се отнасяше с хумор към своите отличия."Съществуват много неща, достъпни за останалите хора, които аз не мога да върша. На мен ми се получава най-добре само едно нещо - да бъда Би Би Кинг", бе споделил музикантът пред Би Би Си.

Райли Би Кинг е роден на 16 септември 1925 година във ферма близо до Ита Бена в щата Мисисипи. Той е отгледан от баба си, след като родителите му се развеждат, а майка му почива. Работи, помага в селскостопанската работа, бере памук, кара трактор. Когато времето е лошо за работа в памучните плантации, Кинг посещава училище, побрано в една стая. За целта изминава 15-ина километра пеш. Но той така и не успява да завърши 10 клас. След като се налага като музикант, Кинг сякаш никога не иска да спре да свири. Когато не е в звукозаписното студио, поема на турнета, като през 1956 година изнася 342 спектакъла. През 1989 година той е 300 дни по турнета. След като навършва 80 години, решава да "намали темпото" и свежда концертите си до 100 годишно. Кинг има 15 биологични и осиновени деца. От тях 11 са живи, припомня Асошиейтед прес.

Източник: БТА