Благодаря ви, че спасихте живота ми! - тема на кръводарителската кампания през 2015 г.
Благодаря ви, че спасихте живота ми! - тема на кръводарителската кампания през 2015 г. / Dariknews, Архив

Всяка година, на 14 юни, страните по света празнуват Световния ден на кръводарителя. Отделението по трансфузионна хематология (ОТХ) при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен е съпричастно с отбелязването на този ден и отправят покана към всички, желаещи да дарят доброволно и безвъзмездно кръв в отделението, което се намира на първия етаж на ДКЦ-2 (бившата Трета поликлиника).

Преливането на кръв и кръвни продукти помага да се спаси живота на милиони хора всяка година. Тя може да помогне на пациентите в животозастрашаващи състояния да живеят по-дълго и да водят качествен  живот. Кръводаряването има съществена и животоспасяваща роля в майчиното и детското здравеопазване, както и по  време на производствени и природни бедствия.

Световната здравна организация (СЗО) определя темата на тазгодишната кампания - "Благодаря ви, че спасихте живота ми!". Тя се фокусира върху благодарността към кръводарители, които спасяват живот всеки ден и насърчава повече хора по целия свят да даряват кръв доброволно и редовно.

Тазгодишната кампанията има за цел да разкаже истории на хора, чийто живот е бил спасен чрез даряване на кръв, като начин за мотивиране на донори за  редовни кръводарявания и млади хора в добро здраве, които никога не са дарявали кръв.

Важно е да се знае, че кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на  организма. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа, качествено - за 3-4 седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. След кръводаряване се получава бележка за два дни отпуск и подкрепителна закуска.