Бяло кученце спечели приза за най-добър четириног артист в Кан
Бяло кученце спечели приза за най-добър четириног артист в Кан / снимка: БГНЕС

Малко бяло кученце, отговарящо на името Лъки, спечели приза за "най-добър четириног артист" на кинофестивала в Кан и получи "Кучешката палма", предаде Асошиейтед прес.

Артистичният Шаро е кръстоска между малтийски териер и пудел. Той бе отличен с "Рalme Dog" - "Кучешката палма" за проявена артистичност от представител на животинското царство.

Лъки получи престижния приз за изпълнението си в лентата на Мигел Гомес "Арабски нощи". На екрана лауреатът се превъплъти в ролята на кучето Дикси.

Филмът на португалския режисьор в три части отвежда зрителите в продължение на 6 часа в днешна Португалия, видяна през призмата на "Приказките от хиляда и една нощ".

Друг конкурент за наградата беше Боб, кучето на Колин Фарел във филма на Йоргос Лантимос "The Lobsterт" /Омарът/. Това е една сюрреалистична история за хора, които не могат да си намерят половинки и се превръщат в животни.

Наградата "Кучешката палма" беше основана през 2001 година и се присъжда от реномирани филмови критици. Сред предишните й носители са кучето Уги от декорираната с "Оскари" лента "Артистът" и Бейби Бой от биографичния филм за Либерачи "Зад свещника".