Кметът поздрави учителите и културните дейци да 24 май
Кметът поздрави учителите и културните дейци да 24 май / Пресцентър

Кметът Димитър Николов поздрави учителите и културните дейци за 24 май – Празника на българската култура и славянската писменост. Ето пълния текст без никаква редакторска намеса:

„Уважаеми учители, ученици, просветни и културни дейци, скъпи бургазлии!
Приемете моите поздравления по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май!

Делото на светите братя Кирил и Методий е символ на духовния стремеж на българския народ към знание и културен разцвет. То е онази здрава спойка, която ни обединява като нация, за да устоим на трудностите във времена на изпитание. Създаването на писмеността е едно от най-важните събития в историята на българската държавност.

Светите братя запалиха огън, който ни е давал светлина в най-мрачните и героични моменти от нашата история. От този огън черпим светлина и днес. Паисий ни завеща да помним и тачим своя род и делото на нашите първоучители. Патриархът на българската литература Иван Вазов издигна красотата и силата на българския език на най-високия пиедестал. Кирил и Методий отредиха на България достойно място на културната и политическата карта на Европа, създадоха духовни мостове между нашия и другите народи. Те са заслужено признати за съпокровители на Европа, а българският език заема достойното си място сред официалните в Европейския съюз.

Днес с гордост може да кажем, че 24 май е най-истинският и най-българският празник. Ден, в който си припомняме максимата, че словото е по-силно от всяко оръжие!

В навечерието на празника искам да заявя, че съм изключително горд с успехите на бургаските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти - всички, които допринасят за това славата на Бургас като културен, креативен и интелигентен град да не помръква.

Искрено Ви желая здраве, вдъхновение и все така да поддържате жив и

витален откривателския и победителския дух на Бургас!

Честит празник!

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас”