България иска разяснение от Русия за изказването относно Македония
България иска разяснение от Русия за изказването относно Македония / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов покани вчера на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел, съобщиха от МВнР. От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония. Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Македония.

Подчертано е било, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Македония.

Руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония.

Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение. В същото време е посочила, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.

"Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос".

Българската страна е подчертала също, че кризата в Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел, информират от МВнР.