Десетки убити и ранени при атентат в Саудитска Арабия
Десетки убити и ранени при атентат в Саудитска Арабия / БГНЕС, архив

Атентатор самоубиец се взриви в шиитска джамия в Източна Саудитска Арабия по време на петъчната молитва. Местна болница съобщи по-късно, че убитите при атентата са около 20 души, а ранените - над 50, предаде Ройтерс.

В джамията "Имам Али" в селището Ал Кадия, провинция Аш Шаркия, в момента на взрива е имало повече от 150 души. В снимки, качени в социалните мрежи, се вижда как отвеждат окървавени хора на носилки.

В социалните медии се появи снимка на разкъсано тяло на млад мъж, за когото се предполага, че е атентаторът. Говорител на саудитското вътрешно министерство каза, че взривното устройство било прикрепено под дрехите му и той го взривил вътре в джамията.

Никой засега не е поел отговорност за атентата - първия срещу мюсюлмани шиити в Саудитска Арабия от ноември, когато въоръжени откриха стрелба по шиитско религиозно празненство и убиха осем души също в източната част на страната.

Провинция Аш Шаркия е населена предимно с мюсюлмани шиити за разлика от останалите саудитски региони, където живеят сунити.

Източник: БТА