България е дотам, докъдето са българите
България е дотам, докъдето са българите / netinfo

Постмодерният човек е глобален човек. Интернет дава други измерения на съвременния свят. Това казаха участници в конференцията ""Homo Modernus", Постмодерният човек. Форумът се проведе в рамките на няколко дни в АЕК "Етъра".

"Не бива да се тревожим от демографската ситуация в България, тъй като има тенденции към намаляване на населението и в други държави, които са по-развити в икономическо отношение.

В исторически план това не е първия демографски колапс. Такъв България е преживяла и в 14 век и не е изчезнала. Необходимо е да се отчита и възможността да се пътува по света, което също води до намаляване на населението в една територия", коментира доц. д-р Владимир Тепавичаров, ръководител на катедра "Етнология" в Софийския университет.

България е дотам, докъдето са българите
netinfo

"Процесът на обезлюдяване във видинско, например, е започнал още през 20-те и 30-те години на миналия век и се задълбочава с времето. Но 21 век поставя други предизвикателства.

България е дотам, докъдето са българите, тази максима важи повече в съвременния свят. Българите в чужбина все по-често са организирани в общности и държат връзка с роднините си в страната. През последните две години има тенденция за завръщане на българи от чужбина, които правят бизнес у нас", тези резултати от направени проучвания представи проф. Маргарита Карамихова от ВТУ.

България е дотам, докъдето са българите
netinfo

По думите й "в големите градове се наблюдава повишаване на раждаемостта, макар че хората създават деца към 35-40 години".

"В постмодерното време процесите на глобализация се задълбочават. Младите поколения не разсъждават като по-старите, че нацията изчезва и се топи. Те се вълнуват от други неща, не се притесняват да пресичат граници и да живеят на различни места", допълни доц Тепавичаров.

Благотворителността на англичаните в България е била представена от докторанти по време на конференцията в АЕК "Етъра".

Благотворителните акции на англичаните у нас са насочени към конкретни проблеми. Преди две години тази общност е организирала параолимпиада, с парите от която са закупили линейка за болницата във Велико Търново. Според изследователите това започва да заразява и българите, в чиито села и квартали живеят англичани. Англичаните на много места полагат грижи за домове за деца, които са лишени от родителски грижи.

Изследването върху общността на англичаните е правено в селища от Силистра до Видин, по морето, във Велико Търново.

Представена бе нова тенденция: в България започват да идват англичани, които развиват бизнес и са в активна възраст. Има промяна в положението от преди години, когато в България се заселваха преди всичко пенсионери от Обединеното кралство.