Онкоболна: Няма разумна причина за сливането на КОЦ-Пловдив с друга болница
Онкоболна: Няма разумна причина за сливането на КОЦ-Пловдив с друга болница / снимка: sxc.hu

Няма нито една разумна причина за сливането, вливането или каквато и да е била структурна реформа на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Това заяви пред Дарик адвокат Мариана Каварджикова, която се лекува за втори път в специализираното здравно заведение.

„За първи път бях приета за лечение преди 8 години с диагноза рак на яйчника, бях ужасена и уплашена, но благодарение на екипа на КОЦ-Пловдив, се излекувах и приех, че и след поставената диагноза може да се живее", разказа адв. Каварджикова.

Тя отбеляза, че не й се е налагало да се лекува другаде, тъй като в пловдивския онкодиспансер е получила комплексно лечение на едно място и бе категорична, че самата мисъл, че от тук нататък ще търси лечение другаде, я стресира.

След като всеки твърди, че се гледа интересът на пациента, нека нашият глас бъде чут, а той е структурата на КОЦ-Пловдив да не бъде разрушена, категорична бе адвокат Каварджикова.

И пациентите, и ние сме притеснени за това какво ще се случи с Онкодиспансера и как ще работим за в бъдеще, заявиха пред Дарик служителите на КОЦ-Пловдив, които за пореден ден излязоха на мирен протест пред Първа база на здравното заведение по време на почивката си.

Според хирурга д-р Парашкев Цветков, една специализирана услуга, каквато е лечението на онкоболните, трябва да се предлага в специализирано здравно заведение, защото в противен случай качеството на медицинските услуги ще бъде размито.

Нека да направим реформата заедно, но не на всяка цена, да надграждаме и развиваме това, което имаме в името на болните, а не да работим на парче, бе призивът на д-р Цветков към здравния министър Петър Москов.

Председателят на дружеството на Лекарския съюз към диспансера - д-р Евгений Динев, пък определи структурата на КОЦ-Пловдив като едно от малкото неща, което е наред в здравната система. Той отбеляза, че единствената логична мотивация за подобно сливане е финансов интерес, зад който стоят частните болници.