Стотици животновъди на протест: Да на българското, не на вносните ментета
Стотици животновъди на протест: Да на българското, не на вносните ментета / снимки: Dariknews.bg, Дарик Хасково

Стотици животновъди, млекопроизводители и представители на различни асоциации и съюзи от този бранш от цялата страна се събраха за национален протест край Димитровград. За кратко те блокираха движението по републиканския път за Хасково, като издигнаха лозунги „ДА на българското, НЕ на вносните ментета". Заканиха се, ако гласът им не бъде чут, в началото на юни да блокират Дунав мост, заедно с румънски фермери.

Животновъдите са недоволни от ниската изкупна цена на млякото, която се оказа, че в някои райони на страната е стигнала до 15-20 ст. за литър и настояват държавата спешно да предприеме мерки, с които да защити българското производство.

Поставиха проблема с пасищата, които се наемат от хора без да стопанисват животни и този за мандрите, които изкупуват продукцията им на безценица. Бяха категорични, че ако не бъдат въведени мерки, с които държавата да защити българското производство, то този сектор е обречен. Издигнаха и лозунги „Искаме компенсация от 40 ст. за литър мляко, а не обезщетения".

И макар фермерите да очакваха на протеста да пристигнат министъра на земеделието Десислава Танева и зам.-министъра Цветан Димитров, дойде само техен сътрудник, който се срещна с инициативния комитет на протеста в димитровградската общинска служба „Земеделие и гори".

Стотици животновъди на протест Да на българското не на вносните ментета
netinfo