С молебен Перник отбеляза три години от земетресението
С молебен Перник отбеляза три години от земетресението / снимка: Dariknews.bg, Перник

Молебен събра жителите на Перник, на кметство „Изток” и на село Дивотино пред храмовете, за да отправят миряните своите молитви за здраве и да не ни спохождат природни бедствия. Сред перничани три години след силното земетресение бе и Бранитцкият епископ Григорий - викарий на Софийска митрополия.

На 22 май 2012 г. три часа след полунощ Перник бе разлюлян с 5,8 по скалата на Рихтер. Бедствието, въпреки разрушените домове, не взе жертви и перничани благодариха за това пред храма „Св. Иван Рилски”.

„Събрали сме се в този ден да отдадем своята благодарност на Господа Исуса Христа и наред с това и своите прошения и молитви, господ Исус Христос, Божията майка и всички светии да бдят над този град и да го запазват от всякакви злощастия , беди, земетресения и катаклизми. Благодарим затова, че нямаше жертви и се молим всички да живеят в мир, единение и благоденствие”, каза епископ Григорий.

Той предаде на Перник и перничани благословението и поздравите на патриарх Неофит. Епископ Григорий освети курбан от боб чорба, който беше раздаден на дошлите пред храма миряни. 300 порции от чорбата, приготвена по манастирска рецепта от 10 кг боб, бяха раздадени на дошлите пред храма.

На молебена присъстваха областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Милан Миланов и четиримата зам. кметовете на Перник. След богослужението в Перник, епископ Григорий отслужи молебен и в епицентъра на земетресението - село Дивотино. Там също беше раздаден курбан.