Пловдив празнува обявяването за културна столица на Европа
Пловдив празнува обявяването за културна столица на Европа / netinfo

Наградите „Пловдив“ събират днес творците с ярки постижения в областа на културата и изкуството. Пловдивската опера е домакин на церемонията в Дома на културата “Борис Христов“, която започва от 18 часа, а входът за публиката е свободен. Номинираните са разпределени в категориите  литература, художествен превод, театър, музика, изобразително изкуство, архитектура, журналистика и фотография.

По-късно тази вечер премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пристигат за официалното пускане на обновените Пеещи фонтани.  Програмата е от 21.00 часа и ще има  грандиозно шоу със заря.  Това дава старт и на тържествата за официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Вече на стълбите на Каменица при новата водна каскада може да се види цветен надпис Plovdiv 2019.

Над Главната ще бъде издигнат огромен покрив.  Общоградско честване има за цел да обедини пловдивчани  в голям празник с мотото „Заедно”. В събота, още преди обяд, на сцената на площад  „Стефан Стамболов“ ще има изпълнения на Ансамбъл „Тракия“ и Хор на момчетата. Кметът на Пловдив ще изнесе реч по обяд, а след това от фонтана пред общината в небето ще полетят 2019 балаона. Музикалната програма продължава с Одата на радостта в изпълнение на солисти от операта и концерт на Биг Бенд Пловдив. Има и богата съпътсваща програма.

От Кукления театър  на Римския стадион са подготвили интерактивен спектакъл. Драматичния тетър  ще поднесе изненади на стълбите на Каменица. Пред Пейките на Градската художествена галерия ще има пърформанс на балета на Държавна опера -Пловдив. Площадът  пред Джамията ще бъде озвучен от  ударни инструменти. Пред Халите  две големи  кукли ще питат преминаващите  за предишните имена на Пловдив, а ученици ще се гримират и костюмират като различните етноси в града.Ще има и  българско хоро.

Всички районни кметства ще се включат със  своя програма с участието на деца от детските градини, танцови и певчески състави.

От 10 до 18 часа във Виенския  павилион в Цар-Симеоновата градина ще има детска програма. Тя включва инициативата „Следвай книгата“, която организират Народната библиотека „Иван Вазов“ и издателските къщи.  Доброволци ще четат приказки, като си предават книга от ръка на ръка. Ще има работилници за чорапени животни и картички с изплетени мотиви, приложно ателие за работа с глина и маслен пастел, рисунки с натурална кана и брокат, демонстрация на айкидо. Това обаче бе е всичко. В центъра за съвременно изкуство Баня Старинна се открива изложба Арт Позитив 2015.  Изложбата и „Бизнес, модел, скулптура“ на Стефан Николаев може да се види в галерия Сариев. Градската художествена галерия организира публична работилница за изобразително изкуство и на ул. „Съборна“, където ще и бъде поставено специално платно, на което посетителите ще могат да рисуват с помощта на художник.  В съботната вечер Младежкия камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” ще изнесе благодарствен концерт за българските учители в Дома на културата „Борис Христов”.

Капана се превръща в територия на графичното изкуство до 24 май.  Във всяко едно кътче на  атистичния квартал ще можете да наблюдавате изложби, да се включите в демонстрации и уъркшопове. Форматът „Графики в Капана“ включва демонстрации на различни техники като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции класически фото ретуш.