Самоделката, открита в автобусa от Прага за Варна, трябвало да го подпали
Самоделката, открита в автобусa от Прага за Варна, трябвало да го подпали / снимка: БГНЕС, архив

Самоделното устройство, открито в българския автобус на фирма „Омега груп 84" в събота близо до Будапеща, е трябвало да предизвика пожар. В основата на палежа е разчистване на сметки между конкурентни фирми, които пътуват по линията Прага-Варна. Това е една от версиите, по която работят българските разследващи, съобщава „Преса".

Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща

Проверката по случая бе възложена на ГДБОП, след като Софийската градска прокуратура образува дело, тъй като има хипотеза за извършено приготовление за престъпление срещу български граждани. В автобуса от Прага за Варна пътуваха 34 българи. Първоначално се смяташе, че става въпрос за бомба, но от Унгарския център за борба с тероризма обявиха преди два дни, че не се касае за терористичен акт.

Все още не са готови експертизите на самоделката, която бе открита в багаж без пътник по време на почивка до унгарската столица. Според пътниците сакът бил оставен от около 25-годишен мъж, който носел шапка и очила. Той слязъл от автобуса при почивка в Бърно и повече не се върнал. Проверка установила, че билетът бил издаден на името на Марсел Коринек, който е чех или словак. Чуждите служби в момента проверяват дали наистина съществува такъв човек.

Словак или чех поставил бомбата в българския автобус

Пътници описаха самоделката като туба с течност с миризма на бензин, с часовник и кабели. Засега официално унгарските власти са информирали нашето МВР, че течността е летлива със силен мирис. Имало и устройство, което евентуално би могло да я възпламени.

Експертизите ще изясняват как е трябвало да бъде задействано устройството и какви поражения е можело да нанесе. Възможно е към тубата да е имало капсул детонатор, който да възпламени течността, а часовникът е трябвало да даде контакт, допуснаха експерти.

В момента текат разпити на пътниците от автобуса и собствениците на фирмата в ГДБОП. Ще се изяснява и случаят отпреди около месец, когато друг автобус на дружеството е бил подпален в чешката столица. Това бе оповестено от шефа на автогарата във Варна Веселин Михайлов. Собственикът на „Омега груп 84" Драгомир Пеков отрече това да е вярно.