БТР, Графа, Deep Zone Project и Васил Найденов са звездите в празничната седмица на Г. Оряховица
БТР, Графа, Deep Zone Project и Васил Найденов са звездите в празничната седмица на Г. Оряховица / плакат: Община Горна Оряховица

С концерт на рок група „Б. Т. Р.” на 25 май /понеделник/ стартират проявите по повод празника на Горна Оряховица. Рокаджийският купон ще започне от 20.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев”. Любимците от „Б. Т. Р.” ще бъдат подгрявани от горнооряховските групи „Черноризец”, „Демоде”, „Battle Steel” и „Ozone Friendly”.

На 26 май /вторник/ от 20.00 ч. отново на пл. „Георги Измирлиев” започва концертът на Михаела Филева и Графа. С музикално-танцовия спектакъл „Болярите на танца” на 27 май /сряда/ в Горна Оряховица гостува ансамбъл „Чинари”. Спектакълът ще започне от 20.30 ч. на пл. „Георги Измирлиев”.

28 май /четвъртък/ е ден за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. В парк „Христо Ботев” ще бъдат поднесени венци пред паметниците в Алеята на възрожденците. В 20.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев” ще започне историческа възстановка, в която Клуб „Традиция” ще покаже ролята на I Революционен окръг в Априлското въстание и мястото на неофициалната му столица Горна Оряховица в събитията. Възстановката ще представи и ролята на жените за избухването на въстанието в дома на баба Пантелейца, Елена Грънчарова и организирания от нея женски бунт и всички исторически важни моменти и хора.

В 21.00 ч. започва тържествената заря-проверка. Заради провеждане на мероприятието от 19.30 ч. до приключването му ще бъде спряно движението по следните маршрути: ул. „Цар Освободител” от кръстовището с ул. „Св. Княз Борис І” до НЧ „Напредък-1869”; ул. „Иван Вазов” от кръстовището с ул. „Янко Боянов” до кръстовището с ул. „Св. Княз Борис І”; ул. „Св. Княз Борис І” от кръстовището с ул. „Цар Освободител” до кръстовището с ул. „Елена Грънчарова” и ул. „Янко Боянов”.

Празничният 29 май /петък/ ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет от 10.00 ч. в Зала №1 на Общината. В 10.40 ч. на пл. „Георги Измирлиев” с издигане на знамето на Горна Оряховица започва тържествената церемония. Приветствие към горнооряховчани и гостите на града ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев. Ритуалът ще затвори за движение на автомобили централната градска част от 10.20 ч. до приключването й. Движението ще бъде спряно по ул. „Цар Освободител” от НЧ „Напредък-1869” до кръстовището с ул. „Св. Княз Борис І”. В 11.10 ч. на пл. „Георги Измирлиев започва концертът на Гвардейския представителен духов оркестър.

В 11.30 ч. в Младежкия дом ще бъде открит ХVІ-ти Международен пленер „Живописатира”. От 17.30 ч. на пл. „Георги Измирлиев” децата на Горна Оряховица ще могат да се забавляват с артистите от Театър „ПАН”-София. В 19.00 ч. отново на площада започва големият празничен концерт, в който ще вземат участие Вокален състав „Нова музика”, Deep Zone Project и Васил Найденов. Денят на Горна Оряховица ще завърши с празнични илюминации в нощното небе на града.