Писателката Неда Антонова представя свои документални романи
Писателката Неда Антонова представя свои документални романи / novinar.bg

На 5 юни 2015 г. в ХГ"Дарение Светлин Русев" в Плевен ще бъдат представени документалните романи на плевенската писателка Неда Антонова "Царица Елеонора Българска" и "Съвършената" - Преподобна Стойна неканонична светица".

Срещата, която е организирана от плевенското читалище "Пробуда", ще започне от 16:00 часа на 5 юли - петък в Галерия "Дарение Светлин Русев".

Неда Антонова е родена в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство "Св. Георги Победоносец"; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. "Отечество". Член на СБП от 1983 г. Автор на стихосбирката "Повторими неща"; на тетралогия исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи"; на трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички", както и на други романи: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", на трилогията "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса"; на повестта "Ирма, жената на бог Марс"; на пиесите "И слезе Господ на земята", поставена в Театъра на армията, "Гълъб за сърдечни послания" и "Звезда от последна величина" - в телевизионния театър, "Асен, убиецът на Иванко" (2011).

Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Има награди от Националния фонд "Развитие" и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата "Златния меч" за най-добър разказ на списание "Български воин".