Празнуваме Спасовден и Св. Константин и Елена
Празнуваме Спасовден и Св. Константин и Елена / dariknews.bg

Близо 11 хиляди са именниците в Пловдив, които празнуват своя имен ден днес, когато отбелязваме Св. Константин и Елена и Спасовден, съобщиха за Дарик от ГРАО.

Спасовден е подвижен празник и се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. Тази година той съвпада с отбелязването на Св. Константин и Елена.

499 са кръстените с име Спас, 244 носят името Спаска, 76-Сотир, 50-Спасимир, Спасимира се казват 18 пловдивчанки, Спасена- 4 и едва една дама носи името Спасенка.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Според поверието, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента. Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Над 10 хиляди са пловдивчаните, които празнуват своя имен ден на Св. Константин и Елена. Най-много са кръстените с имената: Елена (5386) и Костадин (2402). Близо 800 са носещите името Константин, 570 – Еленка, Костадинка – 430, а кръстените Елеонора са 359.

Свети Константин и Елена е един от магическите празници в народния ни календар, който съчетава почитта към християнските светци и езическия поклон пред огнените божества. Той е свързан с култа към слънцето и летния огън, както и с преклонението пред небесната светлина. Легендите разказват как нашите предци са притежавали способността да общуват с други светове и с техните божества, за да молят за закрила, милост, здраве, късмет, плодородие и благополучие.