Шестнадесетият Благолаж стана част от оптимистичната ни история
Шестнадесетият Благолаж стана част от оптимистичната ни история / netinfo

Шестнадесетото издание на Националната среща-наддумване „Благолаж” бе обърнато с лице към най-младото поколение разказвачи – децата и учениците.

апълно целенасочено: както скъпоценностите в рода се кътат и предават по наследство, така и сегашните зевзеци-разказвачи трябва да предадат своите истории и умения на по-младите.

И още нещо: тези четири-пет годишни мъничета и техните по-големи братя и сестри, с които се явиха на срещата (най-големите – в шести клас!) са утрешните строители на музеи, утрешната им публика.

В първата, детската част, слушахме и се смяхме с историите, приказките и вицовете на 18 деца, към тях се присъединиха и две от публиката.

Но за да сме точни, трябва да кажем: радвахме се на сестричките Мирела и Ивона Косеви, Ивелина се наддумваше заедно с дъщеря си Рания, а г-жа Василка Петрова – заедно със свои ученици от ОУ „Ран Босилек”, Радостин Пенков пък разказваше под строгия поглед на баба си Мария Маркова, носител на „Благолаж” от 2007 и номинирана за „Живо човешко съкровище”.

Сред „големите” сладкодумци имаше две сестри, но и трима габровци, които с чест защитиха славата на града ни като град на хумора и зевзеците.

Сегашната среща привлече и Аспарух Йорданов, Мария Маркова, Дешка Стефанова, Георги Петков, победителите от 2001, 2007, 2011 и 2013 г.

Така хуморът на 4-годишните и на 86-годишните разсмя и вдъхна жизненост на публиката, която се забавляваше много истински и беше готова да слуша и аплодира още и още.

Жури под председателството на проф.д.ф.н. Албена Георгиева и членове доц.д-р Ангел Гоев, водещ специалист от АЕК „Етър” и гл.ас. Татяна Цанкова, директор на Музея „Дом на хумора и сатирата” имаше приятния ангажимент да определи носителите на наградите от конкурса, организиран тази година по две теми: „Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!”.

Домът на хумора за пореден път срещна разбиране от Министерството на здравеопазването, което даде две Специални награди и подкрепя издаването на книжка с най-доброто от наддумването.

АЕК „Етър” също свърза името си с „Благолаж” чрез Специална награда за семейно участие. Ето и имената на победителите:

Голямата награда – статуетката Благолаж–2015, получи Орлин Кисьов от Варна. Наградата на публиката заслужи Иван Шишков от Габрово.

Наградата за ярко представяне на чужденец получи Присила Хау, професионална разказвачка от САЩ.

Специалната награда на Министерството на здравеопазването - Народен шегобиец – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи злоупотребата с тютюн и/или алкохол, получи Мария Марковска от Априлци.

Специалната награда на Министерството на здравеопазването - Сладкодумен прощъпулник – за дете–разказвач на анекдоти, осмиващи пороците пиянство и/или тютюнопушене, получи Детелина Петрова от ОУ „Ран Босилек”, Габрово.

Специалната награда Сладкодумен прощъпулник – за колективно участие получи ЦДГ „Мики Маус”, Габрово.

Специалната награда Сладкодумен прощъпулник на Музея „Дом на хумора и сатирата” - за дете–разказвач – получи Александър Стефанов от Габрово.

Специалната награда на АЕК „Етър” за семейно участие получиха Ирина Христова и Станислава Митева от Търговищко.

Наесен всеки участник ще получи малкото томче от библиотека „Благолаж”, в което ще са събрани най-смешните истории, чути тази година под покрива на Веселата къща.

То ще излезе с подкрепата на Министерството на здравеопазването, съорганизатора на наддумването. Така ще документираме и 30-годишнината на този уникален конкурс!

Не можем да не споменем впечатленията на професионалната разказвачка Присила Хау от САЩ, щастливо оказала се у нас по време на подготовката и провеждането на наддумването:

„Благолаж” е нещо изключително интересно, няма такъв конкурс нито у нас, в САЩ, нито другаде по света. Много съм щастлива, че бях част от него. Поздравления за организаторите! Пак ще дойда да участвам след две години!”

Автор: Венета Георгиева-Козарева, музей Дом на хумора и сатирата