Променят Закона за местните данъци и такси
Променят Закона за местните данъци и такси / Dariknews.bg

От Националното сдружение на общините в България настояват за изцяло нов Закон за местните данъци и такси и предлагат данък от 1 лев на декар земя. Това бе дискутирано по време на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа в Пловдив, на която присъства и кметът на Добрич Детелина Николова.

Относно исканите промени вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че тази година се провеждат принципни разговори и анализи, за да се прецени кое е най-доброто решение и евентуално то да бъде приложено през 2016 година. Той припомни, че още преди парламетарните избори от ГЕРБ са предложили модел, който предвижда над данъка да има добавка за местните власти, а не част от данъка, който отива в централната хазна, да бъде отстъпван на общините. Според него практиката да се облагат земеделските земи с данък не е много поулярна в Европейския съюз.

Дончев акцентира и на това, че не всички данъкоплатци са коректни и плащат дължимите суми и уточни, че държавата е готова да окаже методическа помощ на общините, за да се повиши събираемостта на данъци.

Добрич е сред 18 общини, удостоени с Европейски Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Кристалните отличия бяха връчени от вицепремиера. Наградените общини са Банско, Бяла Слатина, Влаця, Вълчи дол, Габрово, Горна оряховица, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян и Търговище.