Официално : Oбявиха Пловдив за Европейска столица на културата
Официално : Oбявиха Пловдив за Европейска столица на културата / снимка : Пловдив 2019

Град Пловдив беше официално обявен за Европейска столица на културата през 2019-та година днес в Брюксел. Това стана на специално заседание на Съвета на министрите към Европейската комисия, в чиито дневен ред е и точката за Пловдив.

Специално за случая за Брюксел вчера отпътуваха кметът Иван Тотев и ресорният му заместник Стефан Стоянов. Двамата присъстваха на заседанието, а Тотев направи кратка презентация за града, която беше придружена с видео материали.

Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Община Пловдив подготвя тържествена програма за 23-и май /събота/, с която да отбележи официалното обявяване на града за Европейска столица на културата. В нея ще вземат участие културните институти,  всички районни кметства, професионалните и любителски състави. На 22-ри май /петък/ ще бъде открита и емблематичната атракция на Пловдив – Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина, която след реновацията се очаква да привлича хиляди посетители в града.

Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели престижната титла,  обединява хора от различни поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Проектът за обновяване на „Капана“ и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура е от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма още по време на подготовката за кандидатурата през миналата година. „Капана – квартал на творческите индустрии“ е дългогодишен проект, който ще привлече и засели една от централните, но неоживени части на града с представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предостави благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие. Дейностите по проекта ще имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място.