Д-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливостта
Д-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливостта / снимка: БГНЕС, архив

Решението на Върховния административен съд за отмяна на болничните лимити ще доведе до възстановяването на една справедливост - че всяка извършена дейност трябва да бъде заплатена.

Така коментира отмяната на болничните лимити д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той, заедно със Сдружението на частните болници, внесе жалба в съда срещу новата методика за финансиране на болничните бюджети.

Победи ли българският пациент бюрокрацията?

Според Кацаров това крие опасност от преразход и актуализация на бюджета на НЗОК, но решението на проблема не е в налагането на фиксирани бюджети на лечебните заведения. Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че има и друг начин за ограничаване на разходите. Това може да стане, например, ако част от болничните дейностите бъдат изведени и преместени в извънболничната помощ. Това от своя страна ще доведе до по-ниското им, но справедливо остойностяване.

Ограничаването на разходите може да стане факт и с участието на пациента в контролния процес. „Ако той не е доволен от лечението, НЗОК не трябва да плати на лечебното заведение, без да извърши предварителна проверка”, обясни Кацаров.

Кацаров предложи и отмяна на медицинските стандарти като този, който изисква назначаването на шестима хирурзи, за извършване на операция в дадена болница. „Това не е необходимо, защото операцията се извършва само от един хирург”, подчерта той.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването каза още, че определението на Съда е пределно ясно. „Няма никаква опасност от блокиране на болничната дейност. Напротив, това ще улесни работата и на болниците, и на НЗОК”, поясни той.

Източник: БГНЕС