29-годишна родилка почина в клиника в София
29-годишна родилка почина в клиника в София / снимка: sxc.hu
29-годишна родилка почина в клиника в София
79828
29-годишна родилка почина в клиника в София
  • 29-годишна родилка почина в клиника в София

29-годишна родилка е починала след раждане в столичната клиника "Д-р Щерев". За случая информираха от болницата, откъдето смятат, че причината за трагичния инцидент е в откъсване на тромб.

109-килограмовата Преслава Ризанова е родила чрез цезарово сечение по нейно желание. Независимо, че раждането е преминало без усложнения и не е имало индикации за наличие на сериозно заболяване, ден след раждането майката колабира и лекарите не успяват да спасят живота й.

В 6,00 ч. сутринта на 14-и май 29-годишната Преслава Ризанова е приета в болница „Д-р Щерев" по свое желание за планирано цезарово сечение. Раждането преминава успешно и на бял свят се появява здраво момиченце, информира Иван Тодоров от пресцентъра на болницата: „Самото оперативно раждане е протекло с минимална кръвозагуба и без никакви усложнения. Проведените следоперативни изследвания не будят никакви индикации за усложнения. Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 08.40 часа пациентката припада. Моментално екип от анестезиолози и реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия, продължили два часа без успех. Родилката не е можело да бъде спасена".

Вероятната причина за смъртта е масивна белодробна тромбоемболия, в острите случаи при която, според лекарите от болницата, медицината е безсилна. Става въпрос за откъсване на тромб и запушване на кръвоносен съд в белите дробове, което може да е повлияно и от процеса на раждане, допълва доц. Атанас Щерев, основател на болницата: „109-килограмова жена и е паднала просто върху акушерката, която я е придружавала. Акушерката я придържала, а тя й казала: „Не се страхувай, всичко ми е наред. Чувствам се много добре". Това е трагедията на такива случаи, че в пълно здраве, без да очаква, се случват ето тези неща".

Връзката между тромбоемболиите и цезаровото сечение е описана в информираното съгласие, което жените подписвали преди да родят, добавят лекарите от болницата.

Проблемът е, че статистиката отчита два пъти повече смъртност на родилки от подобни състояния у нас, отколкото в страните с добре развито здравеопазване.

„Когато говорим за майчина смъртност, огромната част е белодробна емболия или пък кръвотечението - това са главните причини. В ЕС това се случва при 3 на 100 000 раждания. В България цифрата е 6 на 100 000 раждания", обясни д-р Щерев.

Дали обаче белодробната емболия е истинската причина за смъртта, със сигурност ще покажат резултатите от аутопсията.

За случая са уведомени компетентните органи, както и близките на починалата жена.

Към този момент от болницата нямат информация по отношение на това дали семейството ще предяви някакви искове към здравното заведение.