Нов център предлага социални услуги за 1000 деца и родители
Нов център предлага социални услуги за 1000 деца и родители / Live.Varna.bg

Кметът на Варна Иван Портних и зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Лидия Маринова откриха нов общностен център за деца и семейства на ул. „Кап. Райчо“ 103-А в морската столица. В него социални работници ще помагат на деца от 0 до 7 г. и на техните родители в няколко направления - формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа; здравни консултации; юридическа подкрепа; ранна интервенция на уврежданията; индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания; допълнителна подготовка за равен старт в училище. На тържеството присъства и районният кмет на „Младост“ Христо Христов, а отец Василий Шаган освети новата сграда.

„Радвам се, че днес откриваме резултатът от един успешно реализиран проект, въпреки трудностите. Новият център, който ще бъде ползван от над 1000 потребители, е още една придобивка в социалната програма на Община Варна, която ние успешно надграждаме, защото е важно да бъдем полезни за хората със специфични потребности“, каза кметът Иван Портних. 

„Това бе много измъчен проект, който завърши прекрасно. Общностният център е реализиран по Проект за социално включване, финансиран със средства от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 1 679 930 лв., съфинансирането от Община Варна е 109 248 лв“, обяви Любомира Комитска, ръководител на проекта. Първият етап – изграждане на филиал на ЦДГ „Теменужка“, стана факт през пролетта на 2013 г.

Д-р Лидия Маринова обясни, че за първи път услугите, които се предлагат в центъра, са комбинирани – здравни и социални.  „Друг важен момент е, че ще има активна работа на терен – социални и здравни медиатори ще посещават хората по домовете, за да им оказват подкрепа. Ще се работи с бременни жени с цел ранна интервенция на заболяванията, въвеждаме и нова услуга – семейно планиране“, допълни тя.

До края на лятото Община Варна ще реализира  56 социални услуги, като новите са 7-те центъра за настаняване от семеен тип,  дневен център за работа с деца с психични проблеми, консултативен кризисен център към „SOS семейства в риск“.