Благоевград и Банско в кампанията Да изчистим България заедно”
Благоевград и Банско в кампанията Да изчистим България заедно” / архив

Община Благоевград се включва в кампанията "Да изчистим България за един ден". Инициативата ще се проведе на две дати - 17 май / неделя/ и 31 май /неделя/..

Ще бъдат почиствани зони за отдих и спорт, детски площадки и местата покрай жилищните блокове. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа, а терените за 17 май, предвидени в графика са: ул. „Александър Стамболийски”, пространството срещу общежитията на Американския университет, над стадион „Христо Ботев”, около стадиона в ж.к. „Еленово”, парк „Бачиново”, парк „Ловен дом” и парк „Ботаническа градина”. На 31 май ще бъдат почистени детските площадки в общината.

Целта на инициативата е да провокира отговорно отношение към природата от страна на възрастни и деца. От Община Благоевград и тази година ще раздават торби за събиране на отпадъци и ръкавици за доброволците. Участниците в кампанията могат да получат материалите днес между 14:00-17:00 часа в 213 стая в Община Благоевград.

Препоръчително е пълните чували с отпадъци да се поставят до контейнерите за битови отпадъци. За отдалечените места, където няма съдове  за битови отпадъци чувалите да бъдат събирани на едно място, като се подаде сигнал на тел. 0896/ 83 16 57, за да бъдат извозени своевременно.

В Банско акцията за почистване ще стартира на 23 май  и ще обхване  градската среда и местата за отдих и спорт. На 31 май ще бъдат почистени детските площадки, на 7 юни - природни паркове и защитени територии, а датата 27 юни е определена за почистване на  водоеми и реки, съобщават от пресцентъра на общинска администрация.