Пациентите с хронични заболявания - икономически неизгодни за болниците
Пациентите с хронични заболявания - икономически неизгодни за болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациентите с хронични заболявания - икономически неизгодни за болниците
79730
Пациентите с хронични заболявания - икономически неизгодни за болниците
  • Пациентите с хронични заболявания - икономически неизгодни за болниците

До края на годината общинските болници в страната ще бъдат ликвидирани, ако методиката, по която се финансират, не падне. Първите резултати от нея вече са факт и те се изразяват в задълбочаване на хаоса в здравеопазването, в покачване на недоволството на пациентите и в листи на чакащи за лечение болни. Тази теза обедини представители на частните и на общинските болници в страната, както и на най-големите пациентски организации у нас.

Според всички тях пациентите с хронични заболявания се превръщат в икономически неизгодни за лечебните заведения, заради което те биват пренасочвани от болница в болница.

Предложението методиката да се облекчи, когато говорим за онкологични заболявания, хемодиализа и раждания, не решава проблема, единодушни са лекари и пациенти. Нужна била коренна промяна на методиката, която да се случи още тази година, за да не фалират болници и за да не бъдат погубени човешки животи.

„Пациентите са на бариерата на болницата, лекарите са в двора на болницата, а операционните ни са празни. Това се получи през месец април", заяви д-р Методи Янков от Сдружението на частните болници в България.

От Сдружението на общинските болници обясниха, че се присъединяват към частните в жалбата си срещу методиката до Върховния административен съд. Тревожни са прогнозите и на заместник-председателя на организацията д-р Атанас Атанасов: „Ако няма корекция на тази методика, до края на настоящата година общинските болници в България ще понесат финалния удар, който ще ги ликвидира напълно. По отношение на разделянето на универсалния здравноосигурителен пакет, който се заплаща от НЗОК - на основен и допълнителен. Здравноосигурените лица няма как и не би следвало да бъдат разделяни по вида на заболяването, което са имали нещастието да придобият".

За редица сигнали на притеснени за своето лечение пациенти информира председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров: „Стигайки до здравната ни система, се получава това, което за съжаление виждаме непрекъснато - пациентът да започне да обикаля, което е безумие. Ние като пациентска общност имаме доста панически обаждания на хора - какво ще се случи с тях. Голяма част от тези хора, които са с хронически заболявания, не са с едно заболяване - те са с няколко заболявания. Те са вече икономически неизгодни за болниците".

Общото искане на лекари и пациенти е в най-кратък срок да се върне старата методика за финансиране на болниците. При нея на лечебните заведения се плащаше предварително планираното, но след проверка се изплащаше и изхарченото в повече - моментът, който в настоящата методика липсва.