Тайните подкопават физическото здраве
Тайните подкопават физическото здраве / Thinkstock/Getty Images

Смята се, че да се клюкарства е нещо лошо. Според специалисти от Бизнес школата на Колумбийския университет обаче споделянето на тайните е полезно за здравето, съобщи Zee News.

Ако човек е принуден да пази тайна, това създава допълнително емоционално натоварване и се отразява негативно на физическото здраве. Според изчисления на учените пазенето на тайна може да е също толкова тежко и да изисква толкова енергия, колкото и носенето на истински товар.

Например заради тайната, която не трябва да издава, човек може да има проблеми на работното си място. Задачите му изглеждат по-сложни, производителността му спада, тъй като намалява мозъчният му ресурс. Колкото повече мисли човек за това, толкова повече в мисловния процес се включват лични, интелектуални и мотивационни ресурси.

Учените са извършили серия от експерименти, оценявайки ефекта, който тайните оказват върху способността на човека да определи какъв е наклонът на даден хълм. Оказало се, че когато се пази тайна, способността за правилна оценка намалява. Изследването е показало още, че на мъжете им е по-трудно да пазят тайна. Обикновено те споделят чутото в течение на три часа след получаването на секретната информация. Почти 50% от мъжете само след няколко минути вече са разказали поне на един човек, това, което са чули. А жените са пазили тайната най-малко 3,5 часа.

Източник: БТА