Официално: Спират футбола в Испания до второ нареждане
Официално: Спират футбола в Испания до второ нареждане / снимка: БГНЕС, архив

Испанският футбол излиза официално в стачка, обявиха от местната футболна федерация. Президентът на RFEF Анхел Мария Вияр излезе пред медиите, за да оповести решението на централата за „спиране на всички първенства от 16 май за неопределено време”.

Професионалната лига в Испания скочи срещу федерацията

Това се случи, след като правителството на Испания прие постановление за централизация на продажбата на телевизионни права през сезон 2016-2017. Според това постановление футболистите не са включени в списъка на спортистите, които ще получават един процент от печалбите.

Освен това 90% от всички печалби от предаването на футболни мачове ще отиват за клубовете от първа дивизия и само 10% - за клубовете от втора дивизия. Според мнението на профсъюза това съществено ще увеличи разликата в нивото на заплати на футболистите.

В изявлението на RFEF се казва, че „предлага диалог на правителството”, а решението на ръководните органи на държавата е наречено „неуважително”.

По-рано през деня футболистите от Асоциацията на играчите вече обявиха, че не желаят да играят, докато решението не бъде преразгледано.