Изборите във Великобритания - без ясен победител
Изборите във Великобритания - без ясен победител / снимки: Guliver/Getty Images

Нито една от двете традиционни политически формации във Великобритания няма да спечели мнозинство от 326 места в Камарата на общините, осигуряващо самостоятелно управление и ще трябва да се търси компромис и да се сформира коалиция. Това показват допитванията до обществеността на острова.

В последния ден преди изборите анкета на социологическата агенция Опиниум сочи, че Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън има преднина от 1% пред опозиционните лейбъристи преди парламентарни избори във Великобритания, сочи, публикувана днес и цитирана от Ройтерс.

Консерваторите имат подкрепа от 35%, колкото и в предишната анкета на Опиниум, а лейбъристите - 34%. Антиевропейската Партия за независимост на обединеното кралство (ЮКИП) губи 2% и подкрепата за нея спада до 12 на сто, одобрението за Либералните демократи остава 8 на сто, а за Зелените - 6%.

Въпреки енергията, вложена на последната права в една като цяло вяла кампания, основните партии запазват досегашните си позиции в началото на тази съдбоносна седмица.

Медиите във Великобритания гласуваха преди изборите

48-годишният Дейвид Камерън обобщи в края на кампанията дуела си с 45-годишния Ед Милибанд така: „Неизбежният избор е прост - или аз начело на силно и стабилно правителство, или той и хаоса, с цената да станем заложници на ШНП”.

Милибанд отвърна със своя интерпретация на „сблъсъка на два мирогледа”, противопоставящи диаметрално „бъдеще за редовите работници на бъдеще за богатите и влиятелните”.

Два дни преди парламентарните избори във Великобритания в. „Таймс” анализира един от вариантите за развой на събитията: водачът на Лейбъристката партия Ед Милибанд, чиято партия може да получи по-малко места в парламента от консерваторите, да се опита, въпреки всичко, да състави правителство на парламентарното малцинство.

Веднага след като гласуването приключи, Милибанд ще преговаря с лидерите на профсъюзите и с депутати лейбъристи, за да положи правната основа за сформиране на правителство на малцинството. Той ще трябва да действа светкавично, за да създаде обществено мнение за това какво само по себе си представлява законно избраното правителство в условия, когато една партия не получи категорично мнозинство от гласовете, отбелязва анализаторът на „Таймс” Франсис Елиът.

В последните часове преди изборите на 7 май водачът на консерваторите и настоящ премиер Дейвид Камерън обаче ще се постарае да подложи на съмнение правото на Милибанд да управлява страната при такива обстоятелства. Камерън ще се обърне главно към привържениците на либералните демократи и крайнодясната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), които се тревожат от възможността на власт да дойдат лейбъристите, подкрепени от Шотландската национална партия, отбелязва вестникът.

По-рано безпокойство от такъв обрат на събитията изрази и Ник Клег, лидер на съюзника на консерваторите в управляващата коалиция - партия Либерални демократи. Представители на лейбъристите, на свой ред, разкритикуваха тези изявления, обвинявайки Камерън и Клег, че искат да останат на власт дори ако коалицията изгуби мнозинството си в парламента. Според най-новите данни от допитванията привържениците на консерваторите смятат да прибягнат до тактически вот, за да сформират при възможност отново същата коалиция - с либералните демократи, посочва „Таймс”.

Някои членове на Лейбъристката партия смятат, че опитът да се създаде правителство на малцинството може да доведе по политически провал, но консултациите с профсъюзите могат да заздравят позицията на Милибанд и да убедят обхванатите от съмнения привърженици на партията му в неговата правота, отбелязва анализаторът.

Изборите във Великобритания  без ясен победител
netinfo

Президентът на САЩ Барак Обама неотдавна нарече Дейвид Камерън „братко”, давайки висока оценка за международната му роля и успешното му справяне с икономическите проблеми. „Накратко казано, Дейвид е страхотен приятел”, отбеляза Обама на обща пресконференция с Камерън във Вашингтон през май.

Това категорично одобрение циментира статута на Камерън на световната арена. Обама добави още, че икономическият ръст в САЩ и Великобритания показва, че техните лидери „явно действат в правилна посока”.

Във Великобритания 48-годишният Камерън базира предизборната си кампания на обещанието да продължи „да прави онова, което е правилно” за укрепване на икономиката, отхвърляйки критиките и на съпартийците си, че стеснява фокуса.

Син на борсов брокер и на майка магистрат, той получава образование в елитното частно училище „Итън” и в Оксфордския университет. Би Би Си веднъж го описва като представител на висшата прослойка на британския елит.

Преди да се премести в резиденцията на министър-председателя - близо до сградата на парламента в централния лондонския квартал Уестминстър, Камерън е живял със съпругата си Сам (Саманта) и трите им деца в изискания квартал Нотинг Хил и в графство Оксфордшър, западно от Лондон. Най-голямото им дете почина през февруари 2009 г. То страдаше от церебрална парализа и тежка форма на епилепсия.

Критици смятат Камерън за „политик от кариерата”, какъвто е и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд. Камерън е започнал работата си за Консервативната партия през 1988 г. като служител в изследователския й отдел. Работил е в екипите на премиера Джон Мейджър, на вътрешния и на финансовия министър. След седем години в пиар отдела на телевизионния канал на „Карлтън комюникейшънс”, Камерън е избран за депутат в парламента през 2001 г., а през 2005 г. вече е лидер на партията.

Десет години по-късно, въпреки някои критики, особено от страна на партийната десница, Камерън очевидно запазва популярността си сред консерваторите. „Нашият план работи”, но „предстои да се свърши много повече”, за да подобрим икономиката през следващите пет години, заяви той в предизборното си послание.

Изборите във Великобритания  без ясен победител
netinfo


Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд се бори отчаяно срещу опитите на консерваторите и много медии да го представят като опасен, мекушав, радикал и противник на бизнеса. „Да, по дяволите! Аз съм достатъчно твърд”, отговори Милибанд, когато Джереми Пакстън, войнственият телевизионен водещ, го попита дали е способен да се изправи срещу трудни световни лидери, какъвто е руският президент Владимир Путин.

Милибанд укрепи позициите си, като предизвика премиера Дейвид Камерън на телевизионен дебат, в който двамата да се изправят един срещу друг. Камерън отказа и се съгласи да участва само в едно предаване, в което се включиха седем лидери, докато Милибанд се включи в много телевизионни дебати с либералдемократите (коалиционните партньори на консерваторите), и други малки партии.

45-годишният лидер на лейбъристите е син на добре известния социалистически учен Ралф Милибанд. Израснал е в Северен Лондон, следва в Оксфордския университет и в Лондонската школа по икономика.

За кратко Милибанд е работел като политически изследовател в телевизионна станция, преди да се прехвърли през 1993 г. на работа в кабинета на изтъкнатата лейбъристка Хариет Харман. После заема няколко поста в Лейбъристката партия, благодарение на които започва да работи с Гордън Браун, чийто специален съветник е от 1997 до 2002 г., докато Браун е финансов министър.

Напускайки партийния пост, за да се кандидатира за парламента, Милибанд печели през 2005 г. депутатски мандат от северния английски град Донкастър. Когато през 2010 г. лейбъристите губят изборите след 13 години на власт, Браун подава оставка като лидер на партията и Милибанд се включва в надпреварата за негов приемник на поста. Един от опонентите му е по-големият му брат Дейвид, смятан за по-близък до левоцентристките възгледи на т.нар. нови лейбъристи на Тони Блеър. По-младият Милибанд удържа изненадваща победа, подкрепен от профсъюзите и някои влиятелни личности от лявото крило на партията.

Изборите във Великобритания  без ясен победител
netinfo

Ник Клег, отслабен от петте години във властта заедно с консерваторите, се надява да ограничи своето поражение на парламентарните избори във Великобритания в четвъртък - което, според проучванията на общественото мнение, ще е тежко - за да влезе отново в ролята на по-малък, но абсолютно необходим партньор в едно коалиционно правителство.

Третият човек в британската политика през 2010 г., Ник Клег съумя да върне триумфално своята партия във властта за първи път от 1922 г., като спечели 23% от гласовете и договори коалиционно споразумение с консерваторите. В своя избирателен район, богатия Шефилд Халам, Северна Англия, той бе преизбран за
депутат с 53,4%.

Отначало журналист в „Нейшън” в Ню Йорк, след това във „Файненшъл таймс” в Унгария, Ник Клег прави дебют в политиката през 1994 г. в Европейската комисия. Женен за испанска адвокатка, с която имат трима синове, самият той син на холандка и баща с руски корени, Клег става две години по-късно съветник на европейския комисар по търговията, британския консерватор Лиън Бритън.

Избран за евродепутат през 1999 г., той влиза през 2005 г. в британския парламент, а през 2007 г. оглавява либералните демократи.

Изборите във Великобритания  без ясен победител
netinfo


След еуфорията през 2014 г. Найджъл Фараж се помъчи да поддържа същия ентусиазъм и по време на кампанията за британските парламентарни избори, на които негова Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) отива неуверено и без големи перспективи.

На тези избори той залага на карта дори собственото си политическо оцеляване, тъй като обеща да се оттегли от ръководството на популистката и еврофобска формация, ако не бъде избран за депутат от избирателен район Саут Танет в родния му Кент, на източния бряг на Англия.

Начело в допитванията през зимата, 51-годишният бивш брокер е следван по петите от кандидатите на консерваторите и лейбъристите след мъчителна и безлична кампания, далече от фойерверките миналата година.

Изборите във Великобритания  без ясен победител
netinfo

Никола Стърджън - сензацията на британските парламентарни избори. Критици я представиха като най-опасната жена във Великобритания и като екзистенциална заплаха за Обединеното кралство. Нови нейни почитатели я възхваляват като прозорлив лидер, разтърсила донимираната от мъже британска политическа система.

И в двата случая Никола Стърджън, председател на Шотландската национална партия (ШНП), се превърна в един от най-обсъжданите политическите лидери по време на кампанията за парламентарните избори.

Въпреки че Стърджън е позната фигура в Шотландия, тя беше малко известна на юг от шотландската граница, докато на 2 април не се представи много добре на телевизионните дебати между британските партийни лидери. Сега се прогнозира, е ШНП ще спечели повечето, ако не и всичките, 59 шотландски места в 650-местния парламент на Обединеното кралство, унищожавайки Лейбъристката партия в един от традиционните й бастиони и вероятно превръщайки Стърджън в политик, от когото ще зависят нещата, ако нито консерваторите, нито лейбъристите получат мнозинство.

44-годишната Стърджън казва, че ШНП е заела мястото в лявото пространство, изоставено от лейбъристите. Тя обещава да сложи край на намаляването на бюджетните разходи и да защитава националната здравна служба. Въпреки че независимостта на Шотландия си остана най-голямата цел на ШНП, партията засега не повдига този въпрос и казва, че иска да е изразител на стремежите на всички британци.

Източник: БТА