Лавина от сувенири, посветени на принцеса Шарлот, залива пазара в Лондон
Лавина от сувенири, посветени на принцеса Шарлот, залива пазара в Лондон / снимка: Guliver/Getty Images

Първите персонализирани чаши, посветени на раждането на 2 май на принцеса Шарлот на Кембридж, шестваха днес в лондонските магазини за сувенири, предаде АФП.

Ливерпулската грънчарска фабрика Принс Уилям потъри с пълна пара произвежда чаши с ликовете на родителите на малката принцеса - Уилям и Кейт, около които кръжат ангелчета. На чашите има и надпис: „За спомен от раждането на принцеса Шарлот”.

Златни и сребърни монети по повод раждането на принцесата

В устрема си да не губи време и да се наложи начело на туристическите сувенири, предприятието от Северна Англия до голяма степен е копирало чашите, излезли от поточните му линии след раждането на Джордж, първото дете на принц Уилям и херцогиня Катрин.

„Ура за принцеса Шарлот” е изписано на чашите на Емма Бриджуотър, един от многото производители на керамични и фаянсови изделия в Ханли, който планира да произвежда по 800 чаши дневно.

При все това търговците на кралски сувенири очакват най-големи обеми от Азия за средата на май, когато ще се понесе лавина от чинии, лъжици, лигавници и покривки за чай. Центърът за търговия на дребно е пресметнал, че кралското бебе номер 2 ще вкара в касите на търговците от 60 до 70 млн. британски лири.

Междувременно днес принц Уилям и съпругата му херцогинята на Кембридж Катрин са заминали за къщата си Анмър хол в имението Сандрингам с новородената си дъщеричка, с малката принцеса Шарлот и с 21-месечния си син принц Джордж, предаде Ройтерс.

Служители на двореца Кенсингтън са казали, че семейството се е отправило за къщата си Анмър хол, подарена на младото семейство от кралица Елизабет Втора, която бе основно ремонтирана.

Очаква се те да останат там в продължение на няколко седмици, за да се грижат за бебето и малкия си син.

Принцеса Шарлот се роди преди четири дни. Тя вече се срещна с най-близките членове на фамилията, включително и с прабаба си, кралица Елизабет Втора. Принц Уилям сега е в отпуск по бащинство.

Източник: БТА