Още една американска компания с интерес към конкурсите за нефт и газ в Черно море
Още една американска компания с интерес към конкурсите за нефт и газ в Черно море / снимка: ГЕРБ

Една от най-големите американски компании за добив на газ и нефт „Анадарко“ планира да участва в конкурсите за издаване на разрешително за търсене и проучване на блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. Това съобщи главният директор по международните преговори в „Анадарко“ Ерик Фрай по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на  “Булгар¬трансгаз” Делян Димитров. Срещата се проведе в Хюстън (Тексас, САЩ) в рамките на водещото в световен мащаб изложение OTC 2015, посветено за проучванията и добива на нефт и газ.

Двете находища са изключително перспективни, след като в румънските води на Черно море в края на 2018 г. ще започне добив на природен газ. В турската част сеизмиката е показала съществен потенциал само на километри от „Терес“ и „Силистар“ и там „Шел“ вече прави проучвателен дълбоководен сондаж, заяви Добрев.

Жечо Станков увери представителите на „Анадарко“, че конкурсът за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт ще бъде прозрачен и обективен. Критериите за оценка на офертите на участниците следват европейските стандарти и тези на вече проведената процедура за блок „Хан Аспарух”.

Ерик Фрай подчерта, че предимството на „Анадарко“ е, че компанията им взема решения бързо, проучва териториите в съкратени срокове и с най-модерните технологии и изпреварва с години водещите компании в сектора при вземането на окончателни инвестиционни решения.

По време на изложението OTC 2015 „Ексон Мобайл" също заяви сериозен интерес за участие конкурсите.