Екипажът на контейнеровоза „Мерск Тигрис” е на свобода, заяви Техеран
Екипажът на контейнеровоза „Мерск Тигрис” е на свобода, заяви Техеран / снимка: БГНЕС, архив

Екипажът на контейнеровоза „Мерск Тигрис”, задържан миналата седмица от Иран, е „на свобода”, заяви говорителка на иранската дипломация, цитирана от АФП.

Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийсккия залив по силата на съдебно решение, благоприятно за едно иранско дружество, посочва агенцията.

Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците „не са служители на „Мерск лайн шипинг”, нито пък корабът е собственост” на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е „Рикмер Шипмениджмънт”, а „Мерск” - само наемател.

Иран е задържал товарен кораб с български моряци в екипажа

„24-мата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба”, заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам. „Преговорите между частната компания ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до един-два дни”, обясни тя.

Екипажът на кораба се състои от представители на различни страни: капитанът е българин, а неговият заместник - руснак. От останалите членове на екипажа 13 са граждани на Мианма, четирима - на Румъния, двама - на Шри Ланка, и по един - на Великобритания, Полша и Украйна.

Говорителката повтори, че задържането на кораба е „лучай от ъдебната сфера, а не политически или военен”. Иранската фирма „Парс Талайех Ойл Продъкшънс” съди „Мерск” в рамките на търговски спор за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати 3,6 млн. долара обезщетение, напомня АФП.

Източник: БТА